Proef

Meedoen aan proef asbestsanering iets simpeler

© ANP

De provincie maakt meedoen aan een proef met asbestsanering eenvoudiger. Bewoners kunnen subsidie krijgen als ze een klein beetje verduurzamen.

GeertJan Claessens

Om in aanmerking te komen voor een bijdrage in de saneringskosten moeten bewoners ook investeren in verduurzaming. Dat hoeft geen grote ingreep te zijn.

OverhalenMet de nieuwe regeling wil de provincie meer bewoners van de Brunssumse proefwijk Op Ge Hoes overhalen mee te doen aan de pilot met asbestsanering. De provincie wil met de proef laten zien dat asbestsanering ook mogelijk is voor mensen met een smalle beurs.

LeningIn eerste instantie bood de provincie een lening aan voor asbestsanering in combinatie met verduur­zaming. Van de 110 bewoners wilden er maar 27 meedoen. Van hen konden er 10 geen lening krijgen vanwege (eerdere) financiële problemen. De provincie vond 17 deelnemers te weinig en past de regeling aan.

VerduurzamenNu kunnen bewoners de helft van de saneringskosten (meestal 10.000 tot 15.000 euro) terugkrijgen. Dan moeten ze wel verduurzamen. Die eis stuitte eerder op weerstand, maar deputé Bob Ruers zei dat dit al voor enkele tientjes kon. Bewoners kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een regenton, planten in plaats van bestrating in de tuin, zonnepanelen, isolerende ramen en/of deuren of een warmtepomp.

Bewonerscontactpersoon Gerard Keijbets reageerde eerder sceptisch op de nieuwe regeling. Hij betwijfelt of daardoor meer mensen meedoen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal