Horst wil geen Aldi op de Stationsstraat, Aldi stapt naar de rechter

© Google Streetview

Waarom mag Aldi geen nieuwe supermarkt bouwen op de plek bij station Horst waar nu nog het Loopcentrum zit? De bestuursrechter in Roermond buigt zich hierover.

Angela Janssens

Het gemeentebestuur van Horst aan de Maas wil het niet hebben, een Aldi-supermarkt op Stationsstraat 137 in Hegelsom. Het is de plek waar nu nog het Loopcentrum zit. Maar die wil verkassen en Aldi heeft een vergunning bij de gemeente Horst aan de Maas aangevraagd om nieuwbouw te plegen op het perceel in Hegelsom. Het gemeentebestuur wil echter geen Aldi op die plek. Dat was reden voor Aldi om naar de bestuursrechter te stappen.

Druk verkeerHet Horster college stelt dat het nu al veel te druk met verkeer is bij Stationsstraat 137 en een supermarkt zou voor nog meer verkeersonveilige situaties zorgen, vreest B en W.

Verder wil de gemeente dat supermarkten zich in dorpscentra vestigen en niet aan de rand van een kern, zoals bij deze nieuwe Aldi het geval zou zijn.

UitgeslotenIn het nieuwste bestemmingsplan buitengebied dat dit jaar van kracht is geworden, geeft het gemeentebestuur ook duidelijk aan dat detailhandel zoals het Loopcentrum mag op Stationsstraat 137, maar dat een supermarkt als Aldi daar uitgesloten is. In de bestemmingsplannen die eerder van kracht waren, was Horst echter een stuk minder duidelijk over wat op die plek wel en niet mag, zo bleek gisteren tijdens een zitting in Roermond.

In eerdere stukken staat dat detailhandel op Stationsstraat 137 mag zolang er niet alleen maar spullen worden verkocht. De verkoop moet gekoppeld zijn aan een andere bezigheid. Ook moet die verkoop ondergeschikt zijn aan die andere bezigheid. Zoals bij het Loopcentrum, dus. Daar worden niet alleen spullen verkocht. Sporters kunnen er ook voor veel andere zaken terecht.

KlungeligMedewerkers van de gemeente Horst aan de Maas gaven maandag tijdens de zitting toe dat "het destijds de bedoeling is geweest om het Loopcentrum positief te bestemmen, maar dat het één en ander toen wel érg klungelig geregeld is”.

De bestuursrechter kon dit enkel beamen. Door de manier waarop zaken ooit zijn geregeld, is er nu veel ruimte voor discussie ontstaan. De rechtbank hakt binnen zes weken een knoop door in deze zaak.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal