Britse grotredder klaagt Tesla-topman Elon Musk aan

Vernon Unsworth© AP

Duiker Vernon Unsworth, die door Elon Musk is uitgemaakt voor pedofiel, stapt naar de rechter wegens laster. De Brit, die meehielp in de reddingsoperatie van het gestrande Thaise voetbalteam, eist een schadevergoeding van 75.000 dollar (ruim 64.000 euro).

AD

Musk heeft herhaaldelijk uitgehaald naar de Brit, die afgelopen zomer een belangrijke rol speelde bij de redding van een groep Thaise jeugdvoetballers uit een grot in het uiterste noorden van het land. Die redding trok wereldwijd grote media-aandacht. PR-stuntMusk bood destijds een miniduikboot aan voor de reddingsoperatie. Unsworth zei vervolgens tegen CNN dat de inzet van zo'n machine geen enkel nut zou hebben. Hij noemde het aanbod van Musk een "PR-stunt''.De kritiek schoot Tesla-baas compleet in het verkeerde keelgat. Hij maakte de redder op Twitter uit voor "pedo guy'', een tweet die hij later verwijderde. Ook noemde hij het verdacht dat een Brit in Thailand woont. Musk zei later de uitbarsting te betreuren, maar schilderde Unsworth vervolgens toch weer af als "kinderverkrachter'' in een e-mail aan een verslaggever.

'Geen helden' De Thaise voetballertjes strandden verdwaalden op 23 juni in de grot en werden pas begin juli gevonden. Unsworth maakte deel uit van het uit 18 personen bestaande reddingsteam, waaronder 13 buitenlandse - veelal Britse - grotduikers en vijf duikers van de Thaise marine. Door eerst grote hoeveelheden water uit de grot weg te pompen, konden zij uiteindelijk alle 12 jongens en hun 25-jarige coach redden.

"Wij zijn geen helden, we hebben alleen een unieke set vaardigheden," zeiden de duikers na hun heldendaad.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal