Limburgse advocaten pleiten voor juridische steun slachtoffers seksueel misbruik

© marco jeurissen

Slachtoffers van seksueel misbruik of ernstig geweld staan juridisch vaak alleen. Twee Limburgse advocaten willen het in deze provincie zo regelen dat ook zij vanaf de eerste dag gespecialiseerde rechtskundige hulp krijgen.

Jos Emonts

Mensen die het slachtoffer zijn van zedendelicten kunnen in Limburg binnenkort meteen rechtsbijstand krijgen van een advocaat. Vanaf 1 oktober beginnen rond de twintig gespecialiseerde advocaten met piketdiensten voor deze gedupeerden in kwesties van seksueel misbruik. Het is de bedoeling dat per 1 januari ook slachtoffers van ernstige geweldsmisdrijven meteen een advocaat kunnen inschakelen.

VervolgbeslissingDe advocaten Floor Oehlen uit Beek en Phil Boonen uit Sittard zijn de initiatiefnemers voor deze snelle ondersteuning. Volgens die twee hebben slachtoffers in een heel vroeg stadium behoefte aan juridische bijstand. Nu gebeurt dat vaak pas als de vervolgingsbeslissing al is genomen. Met name gedupeerden in zedenzaken voelen zich niet begrepen als justitie besluit verdachten niet te vervolgen.

Bijzondere afstemmingDe twee advocaten zijn gespecialiseerd in het verlenen van juridische bijstand aan slachtoffers van gewelds- en zedenmisdrijven. Zij hebben hun plan vooraf afgestemd met de politie in Limburg, het Openbaar Ministerie en Slachtofferhulp Nederland. Die reageren positief op deze in Nederland bijzondere afstemming vooraf. Met name de zedenpolitie, die geconfronteerd wordt met steeds meer zaken, vindt het een goed plan. "Het zal er zeker toe bijdragen dat de kwalitatieve zorg aan de slachtoffers wordt verhoogd”, zegt een woordvoerder van de politie.

VerdachtenVerdachten van misdrijven krijgen in Nederland vanaf dag één bijstand van een advocaat. Voor slachtoffers is dit nog niet geregeld. De politie informeert slachtoffers bij het eerste contact op straat of op het bureau wel over hun rechten, zoals het recht op juridische bijstand, recht om aangifte te doen en eventueel schade te claimen. Aan adequate juridische bijstand vanaf het begin schort het in de praktijk vaak.

Lees ook: 'De slachtofferadvocaten en Slachtofferhulp gaan elkaar aanvullen'

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal