Schrijver onthult: Bert en Ernie zijn een stelletje

© EPA

Voor wie altijd heeft willen weten welke relatie Sesamstraat-sterren Bert en Ernie precies hebben, is er eindelijk antwoord. De scenarioschrijver van de verhalen rond de populaire poppen heeft onthuld dat ze geliefden zijn. Dat betekent dat Bert en Ernie voortaan bekend staan als homostel.

AD/Suzanne Borgdorff

Mark Salzman (59) vertelt aan het LGBT-magazine Queerty hoe hij zich een column uit The San Francisco Chronicle herinnert waarin een kleuter werd beschreven die aan zijn moeder de vraag stelde: Hebben Bert en Ernie een relatie? "En dat, afkomstig van een kleuter, was leuk. Het ging rond en ik moest erom grinniken. Zelf heb ik altijd het sterke gevoel gehad dat Bert en Ernie samen waren als ik over ze schreef.''

Zelf voorbeeldSalzman had naar eigen zeggen 'geen andere manier' om ze neer te zetten omdat hij inspiratie putte uit zijn eigen leven. Zo stond hij zelf model als Bert en zijn man Arnold 'Arnie' Glassman als Ernie. "Ik was al samen met hem toen Sesamstraat een succes werd. Arnie was filmredacteur. En ik was de grappenmaker. Arnolds obsessief-compulsieve stoornis zorgde bij ons ook voor wrijving met mijn chaotische aard. En dat is de exacte dynamiek tussen Bert en Ernie.''

MuppetsBert en Ernie debuteerden in 1969 op de Amerikaanse tv in het kinderprogramma Sesame Street. Oorspronkelijk maakten ze deel uit van de Muppets, geschreven door Jim Henson. In 1976 ging Sesamstraat in Nederland en Vlaanderen in première. Ondanks hun vele discussies wonen Bert en Ernie samen in een appartement. Ze slapen op dezelfde kamer maar wel in een apart bed.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal