Dierenartsen vrezen voor massale ruiming varkens

© ANP/Lex van Lieshout

Dierenartsen zijn als de dood voor een uitbraak van de Afrikaanse varkenspest, die nu in België is aangeland. Zij vrezen – net als boeren en politici – een herhaling van 1997, toen in Nederland miljoenen varkens werden afgemaakt.

AD/Peter Winterman

"Ik zie als een berg op tegen een uitbraak van de Afrikaanse varkenspest", zegt Merel Langelaar, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD). "Wij gaan het dan heel zwaar krijgen. Het ruimen van dieren ligt maatschappelijk heel gevoelig, daar komt veel emotie bij kijken. Dat is terecht, want het is een draconische maatregel."

BelgiëDe Afrikaanse varkenspest is inmiddels bij vijf wilde everzwijnen in België geconstateerd. Besmette dieren gaan dood, tegen de ziekte bestaat geen vaccin. De angst is dat de pest overslaat naar de commerciële varkenshouderij. Veel dieren moeten dan worden afgemaakt. "We volgen de ontwikkelingen in België met argusogen", zegt Langelaar. "Ik moet er niet aan denken dat de veehouderij met deze ernstige ziekte te maken krijgt."

AngstbeeldHaar angstbeeld is de uitbraak klassieke varkenspest, begin 1997 in Nederland. Bijna 650.000 varkens uit besmette bedrijven werden toen afgemaakt, ruim een miljoen dieren werden preventief geruimd en bijna acht miljoen varkens werden afgemaakt omdat de stallen overvol raakten als gevolg van een vervoersverbod.

"Ik maak mij ontzettend veel zorgen", zegt ook CDA-Kamerlid Jaco Geurts. Hij wil – net als VVD-Kamerlid Helma Lodders – dat minister Schouten van Landbouw strengere maatregelen neemt om een uitbraak in Nederland te voorkomen. Geurts pleit voor een ophokplicht voor buitenlopende varkens, zodat die niet in contact kunnen komen met everzwijnen.

Ook wil de CDA’er dat er wat wordt gedaan aan de hoeveelheid wilde zwijnen in Noord-Brabant en andere gebieden buiten de Veluwe. Deze dieren mogen daar eigenlijk niet leven, maar daar wordt volgens Geurts te weinig op gehandhaafd. Wilde zwijnen zouden volgens hem moeten worden afgeschoten.

Alle zwijnen afschietenGroenLinks en de Partij voor de Dieren zijn juist fel tegen afschieten. De jacht op zwijnen werkt volgens hen averechts, omdat de dieren zich daardoor gaan verspreiden. "Om de pest te voorkomen moeten we niet alle zwijnen afschieten, maar juist onmiddellijk stoppen met de jacht", zegt GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet.

De Afrikaanse varkenspest is al enkele jaren aanwezig in Oost-Europa. Het vermoeden is dat uit die regio meegebrachte etensresten in de Belgische natuur zijn beland, en zwijnen daardoor zijn besmet.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal