Onderzoek naar juridisch debacle VV Amstenrade

De aanleg van kunstgras aan de Gijselaar. De officiële opening is pas eind oktober.© annemiek mommers

Er komt een onderzoek naar de juridische uitglijder van de gemeente Schinnen in het dossier VV Amstenrade. Dat is in het overleg tussen de fractievoorzitters afgesproken.

Benti Banach

De fractievoorzitters willen weten hoe het kon gebeuren dat de gemeente door de rechter op de vingers is getikt door te vroeg en dus onrechtmatig te beginnen met de ontmanteling van het voetbalveld. Ook willen partijen weten wie er uiteindelijk politiek verantwoordelijk voor is. Zowel de oppositie als coalitie geeft aan dat deze discussie nog terugkomt in de gemeenteraad.

KostenMaandagavond werd het overzicht gepresenteerd van wat het behoud van de voetbalclub voor Amstenrade heeft gekost. Wethouder Peter Janssen van Financiën rekende voor dat de keuze voor behoud van VVA in het dorp 165.000 euro heeft gekost. Dat is vooral het gevolg van het vervoeren en opslaan van afgegraven grond. "We konden nu niet meer met grond schuiven. Die moest worden opgeslagen. In Amsten­rade blijven was van begin af aan duurder geweest", stelt Janssen. Daarbovenop kwamen juridische kosten en stagnatiekosten, die samen circa 70.000 euro bedragen.

KunstgrasveldMogelijk bespaart Schinnen nog 2,75 ton op de aanleg van een half kunstgrasveld. Nu VVA in de Gijselaar blijft, wordt er een geheel nieuw vlekkenplan gemaakt voor het gebied. Mogelijk krijgt de basisschool een andere plek, dichter bij het nieuwe kunstgrasveld van VVA. In dat geval kan het halve kunstgrasveld voor de school achterwege blijven. Volgens Janssen komt dat geld echter uit een ander potje en mag dat niet verrekend worden met het VVA-dossier.

Naast tevredenheid over het behoud van VVA in het dorp Amstenrade was er ook teleurstelling dat er twintig starterswoningen zijn geschrapt. Wethouder Karel Wolff onderzoekt of er elders in het dorp plek is voor deze huisvesting.

Lees ook: Geld over na behoud voetbalvereniging in Amstenrade

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal