In Limburg kan het wel 30 graden worden

Het Binnenhof voorafgaand aan Prinsjesdag.© ANP

Zet je zonnebril maar op. Deze Prinsjesdag wordt het zomers warm. In Limburg kan het zeer lokaal misschien wel 30 graden worden. Ook woensdag en donderdag komt de temperatuur waarschijnlijk ruim boven de 20 graden uit. En daar blijft het niet bij.

ED/Simone van Zwienen

Dat de temperatuur richting de 30 graden schiet is vrij bijzonder zo laat in het jaar, maar geen record. De laatste dag in het jaar dat het tropisch warm werd is 20 september. In 2003 steeg het kwik in het zuidoosten van het land tot boven de 30 graden. Het warmst werd het toen in Maastricht waar 31,2 graden werd afgelezen.

Top bereiktIn de rest van het land wordt het dinsdag maximaal 24 tot 28 graden. "Kijkende naar de dagrecords van De Bilt dan zien we dat tot eind oktober 20 graden mogelijk kan zijn", aldus meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza.

Afgelopen week werd dit jaar ook de top bereikt van het aantal warme dagen: 117 keer was het in De Bilt warmer dan 20 graden. "Het is ongekend, deze zomer. Het ene record na het andere record wordt gebroken", aldus Klaassen. "Met al die records is het bijna nieuwswaardig dat het recordaantal tropische dagen nog niet in handen is van 2018. Dat record is in handen van 1976, toen werd het 14 keer 30 graden in De Bilt. De huidige zomer staat op 'slechts' tien tropische dagen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hoedjes vastWellicht kunnen de meteorologen dinsdag bij de warme dagen optellen. Al moet je wel goed op je hoofdtooi letten als je langs de rijtoer van de Glazen Koets staat in Den Haag, want het gaat flink waaien. "Hou rekening met vlagen en soms vrij krachtige wind’, aldus de weerman. "Dat is een windkracht waarbij de hoed wel degelijk vastgehouden moet worden."Verder is het weerbeeld vrij zonnig. In de loop van de dinsdagochtend neemt vanuit het westen wel de kans op wolkenvelden toe die vanaf zee komen opzetten. "Maar met een beetje geluk blijft het zonnig tot het einde van de rijtoer en de balkonscène", belooft Klaassen. "Het blijft sowieso droog dus dat is goed nieuws voor de mensen die zich langs de route nestelen. De temperatuur ligt 's middags in de Hofstad tussen 22 en 24 graden, een beetje afhankelijk van de hoeveelheid zon."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal