Europees kartelonderzoek Duitse autobouwers

© ANP

De Europese Commissie is een diepgaand kartelonderzoek begonnen naar de Duitse autofabrikanten BMW, Daimler en Volkswagen. Zij worden door Brussel ervan verdacht onderling afspraken gemaakt te hebben rond uitstoottechnologie.

ANP

Daarbij werd mogelijk afgesproken elkaar niet te concurreren bij de ontwikkeling en introductie van technologie voor het verminderen van uitstoot. Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) stelt dat als dit kartel wordt bewezen, consumenten daardoor niet de mogelijkheid kregen om minder vervuilende auto's te kopen, terwijl de bedrijven de technologie wel beschikbaar hadden. De commissie wijst erop dat de opening van het onderzoek nog niks zegt over de uitkomst.InvallenIn oktober vorig jaar deden inspecteurs van de Europese Commissie invallen bij BMW, Daimler, Volkswagen en VW-dochters Audi en Porsche in verband met de zaak.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal