Bonden plannen zondagsdienst ziekenhuis Maastricht

© De Limburger

In hun strijd voor een betere cao plannen de vakbonden een dag waarop in het complete Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC) zondagsdienst wordt gedraaid, waarschijnlijk een dag op het einde van oktober. Verder zijn er de stiptheidsacties met nog eens vier weken verlengd.

Will Gerritsen

Dit meldt vertegenwoordiger Huub Verheijden van vakbond FNV Zorg & Welzijn in MUMC. De werknemers van de landelijke universitaire medische centra voeren al maanden actie voor meer loon, voor maatregelen tegen de hoge werkdruk en een generatieregeling die het werk verlicht voor oudere werknemers. Uitgangspunt van de acties is dat de veiligheid van de patiënten niet in gevaar komt.

VerlengenEind vorige week besloten de medewerkers de stiptheidsactie van vier weken die op 20 augustus van start ging met nog eens dezelfde periode te verlengen. Dit omdat een tussentijds overleg met de werkgevers van de academische ziekenhuizen volgens de vakbonden niets had opgeleverd.

Geen overwerkDe stiptheidsactie houdt in dat de medewerkers geen overwerk doen, zich aan de officiële pauzes houden en volgens een vast rooster werken. Plotse wijzingen in het werkschema - bijvoorbeeld door de ziekte van een collega - worden niet geaccepteerd, tenzij de leidinggevende een schriftelijke dienstopdracht geeft. Die zijn volgens Verheijden| hier en daar” wel verstrekt. De medisch specialisten zijn van de stiptheidsacties uitgezonderd.

ZondagsdienstDat verandert echter wanneer het actievoerend personeel op een doordeweekse dag zondagsdienst gaat draaien. In dat geval nemen ook de artsen - die bij academische ziekenhuizen allemaal in loondienst zijn - deel aan de actie.

Verheijden: "We krijgen signalen dat ze staan te trappelen om mee te doen aan de actie.” Gevolg voor het publiek is dat die dag alleen spoedeisende hulp wordt verleend en dat de poliklinieken hun afspraken met patiënten verplaatsen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal