'Kans op illegale activiteiten in Satudarah-pand na verbod nihil'

Foto ter illustratie.© Archief ANP

Dat er banden waren tussen de stichting Merpati in Geleen en motorclub Satudarah ligt voor de hand omdat beide hun wortels in de Molukse gemeenschap hebben. Maar na de aanhouding van enkele Satudarah-kopstukken en het landelijke verbod van de motorclub, is de kans op illegale activiteiten bij Stichting Merpati nihil.

Benti Banach

Dat zegt advocaat Maurice Sprenkels namens de stichting die de sluiting van het gemeenschapshuis aan de Borrekuilstraat in Geleen aanvecht. Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen heeft de sluiting aangezegd vanwege de grote hoeveelheid criminele activiteiten in het gebouw. Daarvoor gebruikt hij de Opiumwet.

BehartigingIn de praktijk is Merpati nog steeds geopend, omdat het stichtingsbestuur de voorzieningenrechter om schorsing van de sluiting heeft gevraagd. Indien het gebouw daadwerkelijk dicht gaat, dan kan Merpati allerlei activiteiten niet meer organiseren, stelt Sprenkels. "De doelstelling van Merpati is de behartiging van de sociaal-culturele belangen van de Molukse gemeenschap in Zuid-Limburg. De activiteiten zijn gericht op fondsenwerving voor bijvoorbeeld schoolprojecten op de Molukken, maar ook op integratie van Molukse jongeren. Die zouden dan niet meer door kunnen gaan."

Andere locatieNamens Sittard-Geleen liet advocaat Funs van Diem weten dat Cox de stichting de helpende hand heeft toegestoken en enkele alternatieve locaties heeft aangeboden. "Er zijn voldoende accommodaties in de buurt om activiteiten te ontplooien. Als de stichting niet door kan gaan, dan komt dat voor eigen risico van Merpati. De rust in de wijk moet terugkeren. Het gebouw moet aan het criminele circuit worden onttrokken."

Het besluit van de burgemeester is gebaseerd op informatie van de politie, die onder meer is verkregen door gedurende een halfjaar 28 bijeenkomsten van Satudarah in het gebouw aan de Borrekuilstraat heimelijk af te luisteren en te filmen. Dat gebeurde met piepkleine microfoons en camera’s.

DelictenUit het politieonderzoek is gebleken dat in Merpati niet alleen in harddrugs heeft gehandeld, maar dat tijdens een bijeenkomst van de motorclub in het gemeenschapshuis ook iemand is gegijzeld. Andere geconstateerde delicten zijn mishandeling, verboden wapenbezit, afpersing, bedreiging en beroving. Begin december vorig jaar is de politie bij Merpati binnengevallen.

"Satudarah is een hechte, gesloten gemeenschap met een zwijgplicht", zegt Sprenkels. "Merpati kon niet op de hoogte zijn van wat er allemaal gebeurde. Daarom verzoek ik het gebouw weer ter beschikking te stellen. De sluiting is vooral een statement richting de motorclub." Op de vraag of bestuursleden van Merpati ook lid waren van de motorclub, zegt hij: "Nee, dat denk ik niet."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal