Jan van de Ven wint Hub Cobben-prijs

© Gé Hirdes

De eerste Hub Cobben-prijs voor sociale strijd is toegekend aan Jan van de Ven uit Venray. Hij ontving zijn prijs voor zijn inzet met PO in Actie, waarin hij actievoert voor betere salarissen en minder werkdruk voor docenten in het basisonderwijs.

Frank Benneker

Van de Ven nam zijn prijs dinsdagavond in ontvangst op het stadhuis van Heerlen uit handen van burgemeester Emile Roemer.GenomineerdenVan de Ven was één van de vier genomineerden voor de prijs. Hij haalde enkele honderden stemmen meer dan Jacques Starreveld van het Heerlense project Schoon GMS, Rob Coenen uit Eijsden van de mensenketting en het protest tegen Tihange en de stichting Behoud Mijnsteenberg uit Heerlen en Landgraaf.Mars op Den HaagDe prijs is vernoemd naar vakbondsman Hub Cobben uit Hoensbroek, die in 1975 duizenden Limburgse mijnwerkers aanvoerde in de Mars op Den Haag die hun eis voor betere pensioenen kracht bijzette. Ron Meyer, landelijk voorzitter van de SP, en Martin van der Weerden, geschiedenisleraar op het Heerlense Bernardinuscollege, namen het initiatief voor de prijs. Het doel van de prijs is om iemand die zich inzet voor sociale strijd en rechtvaardigheid te onderscheiden en om het beeld van Limburgers bij te stellen. “Limburgers zijn geen goedmoedige sullen die alles over zich heen laten gaan, maar komen wel degelijk in actie”, aldus Meyer.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal