Rechter veroordeelt ‘smaadsite’ Meerssen

© De Limburger/Rob Oostwegel

De exploitant van camping De Boskant in Geulle moet een ‘smaadsite’ grotendeels ontmantelen. Dat oordeelt de rechter in een kort geding dat was aangespannen door de gemeente Meerssen.

Joos Philippens

De gemeente wil het erfpacht van de camping beëindigen, wat leidde tot een langslepend conflict. De Boskant maakte vervolgens een website met foto’s en namen van ambtenaren. De gemeente vond dit inbreuk doen op de persoonlijke levenssfeer van die ambtenaren.

Lees ook: Meerssen naar rechter in conflict met camping

CorruptDe rechtbank volgt die redenering, waarbij zwaar telt dat de site suggereert dat een ambtenaar corrupt is. De rechter noemt dat onrechtmatig handelen. Bovendien werken ambtenaren in dienst van de gemeente. Niet zij zijn aanspreekbaar op besluiten, maar de gemeente.

RectificatieDe Boskant moet op de site een rectificatie plaatsen over de suggestie van corruptie en de publicaties met namen, foto’s en gegevens verwijderen die het mogelijk maken te herleiden om welke personen het gaat. Ook moet een verzoek worden ingediend bij zoekmachine Google om de publicaties en alle verwijzingen ernaar te laten verwijderen.

Het niet nakomen van deze uitspraak kan de camping op een boete van maximaal 75.000 euro komen te staan.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal