Vishandelaar Molenaar heeft lekkerste haring van Limburg

© ANP

Een lekkere haring is volgens de Limburgse visliefhebber zout, zacht en wordt geserveerd met uitjes. Dat blijkt uit de eerste Nationale Haringtest. Een zure haring wordt zelden besteld.

Rik van Hulst

Na kritieken op de haringtest van het Algemeen Dagblad, besloot die krant te stoppen met het jaarlijks ritueel.

Voor de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten en de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel een kans om dat gat op te vullen. Er kwam een nieuwe haringtest, waarin niet een jury maar klanten hun oordeel vellen.

Weinig deelnemersMaandagavond werd per provincie de winnaar bekendgemaakt. In Limburg was dat vishandel Molenaar uit Volendam. Hij staat wekelijks in Posterholt, Sint Odiliënberg en Echt.

Saillant detail: slechts twee vishandelaren hadden zich voor de wedstrijd opgegeven in Limburg. Dat is fors minder dan provincies als Gelderland (28 deelnemers) of Noord-Holland (29). Landelijk deden er zo’n 170 visboeren mee.

Duidelijke voorkeurUit het juryrapport van de Limburgse winnaar, die wel goede rapportcijfers had en met name hoog scoorde op het feit dat de vis goed werd schoongemaakt, komt de Limburgse voorkeur duidelijk naar voren. Van de 45 klanten gedurende de testperiode wilde niemand zure haring of zure haring met uitjes.

Dat is elders in het land wel anders, weet Molenaar. Zo willen ze in Zuid-Holland een haring zonder poespas: "Hard, zonder uitjes." Uit de test blijkt eveneens dat ze in Noord-Holland en Flevoland juist wel zure haring met uitjes willen. "Maar de Limburger wil een kleine zachte haring, zout van smaak met een uitje erbij. Ze zijn Bourgondisch. Dat is ook fijn voor ons als verkoper. Een onsje meer vinden ze hier niet erg."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal