Broers ontkennen bedreigen van burgemeester Houben

© Videostill Buitenhof

De broers Ronnie en René B. ontkennen dat zij achter de bedreiging van burgemeester Wil Houben van Voerendaal zitten. Beide mannen werden daarvoor begin augustus opgepakt en zaten een maand vast.

Theo Sniekers

Op 26 februari 2018 liep een gemaskerde man met een pistool naar de auto van Houben, die op weg was naar het gemeentehuis. De burgemeester wist te ontkomen. Op 2 augustus hield de politie de gebroeders B. aan. De kampbewoners verkeren al jarenlang op voet van oorlog met Voerendaal.

Begin september werden ze in vrijheid gesteld. Volgens hun advocaat Theo Boumans besloot de rechtbank Limburg daartoe op verzoek van het Openbaar Ministerie; er zou geen belang meer zijn hen langer vast te houden.

Te weinig bewijsMaar volgens hun advocaat was er simpelweg te weinig bewijs om het duo langer achter slot en grendel te houden. Als hij op die grond om hun vrijlating had gevraagd, zou de rechtbank daar ook mee hebben ingestemd denkt Boumans. "In het dossier zitten stapels verdenkingen. Maar dat zijn niet meer dan vermoedens van het OM, geen bewijs.”

De broers hebben tijdens hun verhoren niets verklaard, zegt Boumans. Zij blijven verdachte van de bedreiging, en van het in brand steken van twee eigen loodsen op een bedrijventerrein in Voerendaal kort voordat die in opdracht van de belastingdienst werden geveild. Zij ontkennen ook de brandstichting.

HuurachterstandDe B.’s huurden jarenlang een terrein van de gemeente waarop hun chalets stonden. De rechter ontbond het huurcontract vanwege een grote huurachterstand. Die is inmiddels voldaan, zegt Boumans. De broers B. vechten de huuropzegging en de daaropvolgende ontruiming aan bij het gerechtshof.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal