Jos Brech niet langer in volledige beperking

Jos Brech wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen (inzetje) © Politie

De beperkingen in het voorarrest van de verdachte van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, Jos Brech, zijn opgeheven.

Redactie

Tot dusver mocht Brech uitsluitend contact hebben met zijn advocaat en mocht niemand informatie over het onderzoek naar buiten brengen.

Dit tot onvrede van zijn advocaat Gerald Roethof. Zo klaagde Roethof dat Peter R. de Vries namens de familie Verstappen in alle praatprogramma's zijn mening mag geven, terwijl de advocaat niks namens Brech mag zeggen. Dat mag vanaf nu wel.

Roethof wil op dit moment nog geen uitspraken doen. Hij gaat eerst aanvullende stukken bestuderen die het Openbaar Ministerie heeft ingediend. Donderdag is er weer een – besloten – zitting bij de rechtbank. Mogelijk komt hij daarna met een verklaring.

BeeldHoe Brech zich opstelt in de zaak is nog onduidelijk. Roethof liet al eerder doorschemeren dat hij op zijn minst het geschetste beeld van de 55-jarige Brech wil bijsturen: "Ik wil het van mijn cliënt geschetste beeld in proportie brengen. Een zaak heeft altijd twee kanten. Op dit moment heeft u pas één kant van de zaak gehoord."

Brech moet donderdag verschijnen voor de raadkamer van de rechtbank Limburg. En die moet beslissen over de verlenging van het voorarrest. Direct na zijn aanhouding op Schiphol is Brech overgebracht naar het huis van bewaring in Vught.Lees ook: Jos Brech: een portret van een van de meest besproken verdachten in de Nederlandse geschiedenis

DoorbraakJos Brech kwam vorig jaar in het vizier van justitie toen hij niet reageerde op de oproep om dna af te staan. Hij was vervolgens spoorloos, zijn familie gaf hem in april als vermist op.

Uiteindelijk bemachtigde de politie alsnog dna van Brech via het team dat zijn vermissing onderzocht. Begin juni bleek dat volledig te matchen met de sporen op de kleding van Nicky Verstappen (11). Verstappen verdween in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide. Nicky's lichaam werd de volgende avond in een sparrenbos nabij het kamp gevonden.

Twintig jaar lang speurden politie en justitie naar de dader, de dna-treffer was een grote doorbraak voor politie, justitie en de familie: "Eindelijk heeft de dader een gezicht", zei Berthie, de moeder van Nicky. Snel na onthulling van de naam en foto van Brech werd hij 26 augustus in Spanje aangehouden. Brech verbleef in een commune in de heuvels rond Castellterçol, op een uur rijden van Barcelona.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal