Kabinet: plan voor snellere asielprocedures

De Armeense tieners Lili en Howick raakten geworteld in ons land, omdat de asielprocedure van hunzelf en hun moeder zo lang voortsleepten.© AD/Angeliek de Jonge

Het kabinet komt met plannen om de asielprocedure in ons land korter te maken. Dat blijkt uit de begrotingsstukken van Prinsjesdag.

AD/Tobias den Hartog

Na de affaire rond Lili en Howick laaide al een discussie op over de duur van de asielprocedure in Nederland. Kinderen raken geworteld in ons land, als de procedures zich soms jarenlang voortslepen of asielzoekers procedures nodeloos stapelen.

AanpassingHet kabinet wil eind volgend jaar een die procedures sneller maken, door het Vreemdelingenbesluit aan te passen. Hierdoor hoeft er geen gehoor meer worden afgenomen bij ‘evident kansloze’ herhaalde asielaanvragen.

Dat betekent dat IND’ers meer tijd overhouden voor kansrijke aanvragen en sneller een besluit nemen. "Samen met andere maatregelen moet dit leiden tot een snellere afhandeling van herhaalde aanvragen,’’ schrijft het kabinet.

Eerder al kondigde staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) een breder onderzoek aan naar de duur van asielprocedures.

Op het terrein van veiligheid belooft het kabinet nog eens 1.100 extra agenten aan te stellen. Er gaat 58 miljoen naar de politie, voor het bestrijden van cybercrime komt eenmalig 30 miljoen euro beschikbaar.

Rechtspraak Voor de rechtspraak reserveert het kabinet 40 miljoen om een gat te dichten dat is ontstaan door onder andere een mislukt ict-project.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal