Commissariaat onderzoekt bijbaan van presentatrice Yvon Jaspers

© ANP

Het Commissariaat voor de Media gaat onderzoek doen naar de nevenfuncties van presentatrice Yvon Jaspers van Boer zoekt vrouw. Aanleiding voor het onderzoek zijn recente berichten in de media dat Jaspers al drie jaar in dienst is van For Farmers, het grootste veevoederbedrijf van Europa.

ANP

De KRO-NCRV-coryfee moet voor het bedrijf in campagne 'de boerentrots naar boven halen', iets dat zij ook doet in het door haar voor de NPO gemaakte programma Onze Boerderij. De directie van KRO-NCRV heeft deze nevenfuncties goedgekeurd.

OphelderingDe omroep wilde eerder deze week verder geen toelichting geven op de onthullingen van dagblad Trouw over de nevenfuncties van Jaspers. De presentatrice van Boer zoekt vrouw was zelf niet voor commentaar bereikbaar.

"Onafhankelijkheid van publieke omroepen is voor het Commissariaat van de Media uitgangspunt", stelt de waakhond in een verklaring. "Daarom is aan KRO-NCRV om opheldering gevraagd."

GeloofwaardigheidHet is niet gebruikelijk dat het Commissariaat onderzoeken aankondigt. Maar de waakhond doet dit naar eigen zeggen nu toch omdat er ophef is ontstaan over de bijbaan van Jaspers.

GroenLinks heeft dinsdag in de Tweede Kamer vragen ingediend over de bijverdiensten van Jaspers. De partij wil van minister Arie Slob (Media) weten of er sprake is van belangenverstrengeling. Journalistenvakbond NVJ stelde maandag dat KRO-NCRV met het toestaan van de nevenfunctie de geloofwaardigheid van de publieke omroep op het spel zet.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal