Raad van State kritisch over plan dividendtaks

© ANP

De Raad van State vindt dat het kabinet het plan om de dividendbelasting af te schaffen beter moet onderbouwen. Dat schrijft het adviesorgaan in een beoordeling van het belastingplan dat op Prinsjesdag is gepresenteerd.

ANP

"De afschaffing van de dividendbelasting leidt tot een forse derving van inkomsten", aldus de Raad van State. "Het is daarom belangrijk dat de regering een zo compleet mogelijk beeld schetst van de gemaakte afwegingen. Op die manier kan een meer politiek afgewogen oordeel over de afschaffing van de dividendbelasting worden gegeven."

KritischDe Raad van State adviseert het kabinet niet alleen de voorgeschiedenis van het omstreden besluit beter toe te lichten, maar ook om de effectiviteit 'zo goed mogelijk te duiden'. Ook over andere belastingmaatregelen is de Raad van State kritisch. Volgens het adviesorgaan verandert de fiscale wetgeving 'met een veel te hoge frequentie'. Dat tast de voorspelbaarheid van het beleid aan, schrijft de raad.

Die vindt het ook geen goede zaak dat het 'omvangrijke pakket' fiscale besluiten van het kabinet in korte tijd door het parlement wordt gejaagd. Zeker voor de Eerste Kamer maakt dat een 'afgewogen beoordeling' moeilijk.

Te veel uitgavenDe Raad van State haalt verder uit naar het begrotingsbeleid van Rutte III. Het kabinet geeft in tijden van flinke economische groei veel geld uit en laat daardoor de overheidsfinanciën op termijn uit de klauw lopen.

Het overschot van 0,8 procent op de begroting maakt plaats voor een tekort van 0,4 procent, rekent het adviesorgaan voor. Dat komt neer op een bedrag van 9 miljard. De raad vraagt zich af of de meevallers in de zorg en de sociale zekerheid waarmee extra uitgaven worden gedekt wel blijvend zijn.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal