Bereken hier je eigen koopkracht

Het koffertje met daarin de rijksbegroting en miljoenennota in de Tweede Kamer op Prinsjesdag.© ANP

Ruim 95 procent van de Nederlanders gaat erop vooruit komend jaar. Wat betekenen de plannen voor jouw koopkracht? Bereken het zelf, met de rekenhulp van het Nibud.

AD/ANP

De koopkrachtveranderingen lopen komend jaar lopen flink uiteen. De meeste mensen krijgen meer te besteden, maar dat geldt niet voor alle werkenden met lagere inkomens, zo berekende het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). De organisatie heeft een rekentool online gezet waarmeer mensen hun eigen koopkracht kunnen berekenen.

VerschillenWerkenden met een modaal inkomen (2.100 euro netto per maand) gaan er met 2,9 procent het meest op vooruit. Gezinnen met één kind en een laag inkomen gaan er met 0,9 procent het meest op achteruit. Gepensioneerden zien hun koopkracht voor het eerst in jaren niet dalen, al krijgen ze er over het algemeen niet meer dan 1 procent bij.

Lees ook: Prinsjesdag 2018: dit zijn de plannen

Vrijwel iedereen profiteert van de belastingverlagingen, de verhoging van de heffingskortingen en de loonstijgingen. Mensen met kinderen zijn minder goed af wanneer een van beide ouders minder verdient dan het minimumloon. Verder profiteren ouders juist van hogere kinderopvangtoeslag.

KoopkrachtDe berekeningen zijn gedaan door het Nibud. Het rekeninstituut heeft op basis van de Miljoenennota 2019 voor ruim honderd voorbeeldhuishoudens berekend wat er volgend jaar met hun koopkracht gebeurt. Selecteer de gegevens die het meest op jou van toepassing zijn en klik vervolgens op de knop 'Berekenen'. Het eindbedrag is netto in euro's per maand.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal