Bereken hier je eigen koopkracht

Print
Bereken hier je eigen koopkracht

Het koffertje met daarin de rijksbegroting en miljoenennota in de Tweede Kamer op Prinsjesdag. Afbeelding: ANP

Ruim 95 procent van de Nederlanders gaat erop vooruit komend jaar. Wat betekenen de plannen voor jouw koopkracht? Bereken het zelf, met de rekenhulp van het Nibud.

De koopkrachtveranderingen lopen komend jaar lopen flink uiteen. De meeste mensen krijgen meer te besteden, maar dat geldt niet voor alle werkenden met lagere inkomens, zo berekende het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). De organisatie heeft een rekentool online gezet waarmeer mensen hun eigen koopkracht kunnen berekenen.

Verschillen
Werkenden met een modaal inkomen (2.100 euro netto per maand) gaan er met 2,9 procent het meest op vooruit. Gezinnen met één kind en een laag inkomen gaan er met 0,9 procent het meest op achteruit. Gepensioneerden zien hun koopkracht voor het eerst in jaren niet dalen, al krijgen ze er over het algemeen niet meer dan 1 procent bij.

Lees ook: Prinsjesdag 2018: dit zijn de plannen

Vrijwel iedereen profiteert van de belastingverlagingen, de verhoging van de heffingskortingen en de loonstijgingen. Mensen met kinderen zijn minder goed af wanneer een van beide ouders minder verdient dan het minimumloon. Verder profiteren ouders juist van hogere kinderopvangtoeslag.

Koopkracht
De berekeningen zijn gedaan door het Nibud. Het rekeninstituut heeft op basis van de Miljoenennota 2019 voor ruim honderd voorbeeldhuishoudens berekend wat er volgend jaar met hun koopkracht gebeurt. Selecteer de gegevens die het meest op jou van toepassing zijn en klik vervolgens op de knop 'Berekenen'. Het eindbedrag is netto in euro's per maand.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen