Voerendaal betaalde hoofdprijs voor grond

© Peter Schols

Voerendaal betaalde bij de veiling van grond van de broers B. ruim 185.000 euro meer dan eerst was geboden. De gemeente wilde het perceel van de bedreiging van burgemeester Wil Houben verdachte broers per se in handen krijgen.

Theo Sniekers

De broers Ronnie en René B. hadden twee loodsen staan op hun perceel op bedrijventerrein Linderlaufer Gewande in Voerendaal. In maart werd deze grond in opdracht van de belastingdienst bij opbod en afslag geveild. Bij opbod was een andere partij bereid bijna 50.000 euro te betalen. Bij de daarop volgende afslag waarbij de verkoper hoog inzet en het gevraagde bedrag steeds verder daalt, kocht Voerendaal het pand voor 235.000 euro.

"De gemeente betaalt bijna twee ton meer voor de grond alleen om van mijn cliënten af te komen”, zegt advocaat Theo Boumans. "Koste wat het kost. Gemeenschapsgeld.”

BelastingdienstBurgemeester Houben ontkent dat overheidsgeld verloren is gegaan. "De opbrengst van de veiling ging naar de belastingdienst, en ook de gemeente zelf kreeg uiteindelijk ongeveer eenderde terug van de verkoopopbrengst.” Voerendaal had nog vorderingen op de broers.

De waarde van de grond ligt ergens tussen de 50.000 en 235.000 euro, zegt Houben. Hij verklaart verder dat de gemeente het perceel vooral ook heeft gekocht om een goede entree voor het bedrijventerrein te kunnen maken. Pas in tweede instantie zou het er Voerendaal om te doen zijn geweest te voorkomen dat de broers zelf of eventuele "stromannen” de grond zélf bij de veiling zouden kopen.

Gemaskerde manJustitie verdenkt de broers ervan dat zij Houben in februari van dit jaar hebben bedreigd. Een gemaskerde man liep toen met een pistool op de auto van de burgemeester af. De B.’s ontkennen achter de bedreiging te zitten, zegt Boumans. Zij verkeren al jarenlang op voet van oorlog met de gemeente.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal