Actie tegen oprukken varkenspest

Foto ter illustratie.© iStock

De vondst van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in België verontrust de provincie. Een reeks maatregelen moet de voor varkens besmettelijke ziekte buiten de deur houden.

Jan Hensels

De provincie zet alle zeilen bij om de ziekte Afrikaanse varkenspest buiten de deur te houden. Met een aantal maatregelen wil de provincie het risico op een uitbraak verkleinen.

De provincie is extra alert door de recente vondst van de ziekte bij wilde zwijnen in de Belgische provincie Luxemburg.

VerontrustendLandbouwgedeputeerde Hubert Mackus noemt het nieuws verontrustend. Voor de Limburgse varkenssector zou een uitbraak hier desastreuze gevolgen hebben. Varkenhouders in Limburg houden samen een kleine twee miljoen varkens. Voor varkens kan de uiterst besmettelijke ziekte een fatale afloop hebben.

OverlegDe provincie heeft naar aanleiding van de Belgische uitbraak overleg gevoerd met andere provincies, het ministerie van Landbouw en faunabeheereenheden. Volgens de provincie wordt breed de noodzaak gevoeld om de eerder ingestelde preventieve maatregelen uit te breiden.

BesmettenWat Limburg betreft mag er een tandje bij om het groeiend aantal wilde zwijnen terug te dringen. De vrees bestaat namelijk dat wilde zwijnen varkens op boerenbedrijven kunnen besmetten. De provincie gaat met de jagers overleggen over wat er extra nodig is om de groei van het aantal zwijnen een halt toe te roepen.

Al eerder maakte de provincie zich sterk om zogeheten bewegingsjacht, een jacht waarbij enkele drijvers de zwijnen richting strategisch opgestelde jagers drijven, weer toe te staan. Daarvoor is echter groen licht van het Rijk voor nodig. Verder pleit de provincie voor toestaan van gebruik van een geluidsdemper bij de jacht op zwijnen. De provincie wil verder extra geld uittrekken voor de aanschaf van meer nachtkijkers.

Regio's afsluitenBij een eventuele uitbraak in Limburg of de directe nabijheid wil de provincie snel bepaalde regio’s afsluiten om verspreiding tegen te gaan. Daarvoor kunnen onder meer bestaande rasters langs wegen worden gebruikt. Langs de Duitse grens tussen Roermond en Tegelen zijn al eerder hekken en rasters geplaatst die de opmars van de zwijnen moet afremmen. Het lag al in de planning om dat systeem de komende jaren te vervolmaken en achterstallig onderhoud weg te werken.

Preventieve maatregelenVerder onderstreept de provincie het belang van goede hygiëne en preventieve maatregelen bij de varkensbedrijven. De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) onderschrijft dat. De agrarische belangenorganisatie benadrukt verder geen etenswaren mee te brengen uit gebieden waar de ziekte aanwezig is. Via besmet vlees kan deze vorm van varkenspest zich ook verspreiden.

Statenlid Pascale Plusquin ( Partij voor de Dieren) pleit in vragen aan de provincie voor een stop op jacht van de wilde zwijnen, omdat de ziekte zich daardoor juist zou verspreiden. De provincie geeft aan dat het beperken van het aantal zwijnen als preventieve maatregel wel zinvol is.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal