Enorme brand in restaurant centrum Valkenburg

In Valkenburg is even na half zeven brand uitgebroken in een restaurant aan de Plenkerstraat.

Redactie

Vlammen sloegen hoog uit het dak van het pand, het voormalige kerkgebouw van de protestantse kerk. Uit de toren kwam donkere rook. Volgens de politie werden de bluswerkzaamheden bemoeilijkt door geparkeerde auto's.

Getuigen melden aan De Limburger dat de eigenaresse van het restaurant erg overstuur was en zich zo misdroeg tegen hulpverleners dat ze werd meegenomen door de politie. Het pand staat sinds enkele dagen te koop.

AssistentieBrandweerlieden uit Maastricht, Meerssen en Vaals werden opgeroepen om assistentie te verlenen. In het gebouw is een steakhouse en lounge bar gevestigd. Er komt mogelijk asbest vrij en uit voorzorg is de omgeving ontruimd.

Foto: Nifoma

De politie en de brandweer hadden de directe omgeving van het restaurant ontruimd. De Plenkertstraat was afgezet voor alle verkeer.

Veel rookDe brand veroorzaakte veel rookontwikkeling. De brandweer raadt mensen die last hebben van de rook aan om ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te zetten.

De brandweer heeft metingen verricht, maar zowel in de nabijgelegen appartementencomplexen als het uitgaansgebied werden geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen gemeten.

Inmiddels is het nablussen gestart. Door de geringe windsnelheid leidt dit tot rookverspreiding in de straten van Valkenburg. Het advies van de brandweer blijft ramen en deuren gesloten te houden, ventilatie uit te zetten en vooral binnen te blijven.

Rond tien uur was de brand onder controle. Een gedeelte van de straat blijft afgesloten om te onderzoeken of er asbest is vrijgekomen.

Foto: Nifoma

KerkjeHet restaurant is gevestigd in een monumentaal kerkje. Het Prinses Irene-Elizabeth kerkje dateert uit 1891 en wordt toegeschreven aan architect P.J.H. Cuypers. Sinds 1967 is de kerk aan de eredienst onttrokken.

John (55) uit Haarlem is geschrokken. "Ben vanochtend nog wezen kijken, zomaar. Een erg leuk kerkje was het. Vanavond zag ik vanuit het raam de vlammen plots uit het dak slaan. En niet te min. Erg triest is het. Wat denk je wat zo’n eigenaar nu doorstaat?"

De schade aan het kerkje is enorm.

De oorzaak van de brand wordt onderzocht.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal