Advocaat: ‘Kans illegale activiteiten Satudarah bij Merpati is nihil’

Print
Advocaat: ‘Kans illegale activiteiten Satudarah bij Merpati is nihil’

Afbeelding: Rob Oostwegel

Sittard -

Stichting Merpati vecht de sluiting aan van het Molukse gemeenschapshuis in Geleen. Die was aangezegd door burgemeester Sjraar Cox.

Dat er banden waren tussen Stichting Merpati in Geleen en motorclub Satudarah, ligt voor de hand omdat beide hun wortels in de Molukse gemeenschap hebben.

Aanvechten
Maar na de aanhouding van enkele Satudarah-kopstukken en het landelijke verbod van de motorclub is de kans op illegale activiteiten bij Stichting Merpati nihil.

Dat zegt advocaat Maurice Sprenkels namens de stichting die de sluiting van het gemeenschapshuis aan de Borrekuilstraat in Geleen aanvecht. Burgemeester Sjraar Cox heeft de sluiting aangezegd vanwege de grote hoeveelheid criminele activiteiten in het gebouw. Daarvoor gebruikt hij de Opiumwet.

Stoppen
In de praktijk is Merpati nog open, omdat het stichtingsbestuur de voorzieningenrechter om schorsing van de sluiting heeft gevraagd. Indien het gebouw daadwerkelijk sluit, dan moet Merpati stoppen met zijn activiteiten, stelt Sprenkels.

"De doelstelling is de behartiging van de sociaal-culturele belangen van de Molukse gemeenschap in Zuid-Limburg. De activiteiten zijn gericht op fondsenwerving voor bijvoorbeeld schoolprojecten op de Molukken, maar ook op integratie van Molukse jongeren. Die zouden dan niet meer door kunnen gaan."

OnderzoekNamens Sittard-Geleen liet advocaat Funs van Diem weten dat Cox de stichting alternatieven heeft aangeboden. "Er zijn voldoende accommodaties in de buurt om activiteiten te ontplooien. Als de stichting moet stoppen, dan is dat voor eigen risico van Merpati. De rust in de wijk moet terugkeren. Het gebouw moet aan het criminele circuit worden onttrokken."

Het besluit van de burgemeester is gebaseerd op informatie van de politie, die onder meer is verkregen door in een halfjaar 28 bijeenkomsten van Satudarah bij Merpati af te luisteren en heimelijk te filmen. Daaruit kwam naar voren dat in Merpati onder meer in harddrugs is gehandeld en dat op een Satudarah-bijeenkomst iemand is gegijzeld.

"Satudarah is een hechte, gesloten gemeenschap met een zwijgplicht", zegt Sprenkels. "Merpati kon niet op de hoogte zijn van wat er gebeurde. Daarom verzoek ik het gebouw weer ter beschikking te stellen. De sluiting is vooral een statement richting de motorclub." Waren bestuursleden van Merpati ook lid van de motorclub? "Dat denk ik niet."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →