Troonrede valt goed bij provincie Limburg

Print
Troonrede valt goed bij provincie Limburg

Koning Willem-Alexander en Maxima tijdens de troonrede Afbeelding: ANP

Positivisme vierde hoogtij dinsdag op Prinsjesdag. Vrijwel iedereen gaat erop vooruit, stond in de troonrede. De provincie gaat mee in dit optimisme, maar had stiekem op meer gehoopt.

Traditiegetrouw reisde het provinciebestuur dinsdag naar Den Haag om live te horen wat de miljoenennota voor Limburg in petto heeft. De troonrede stemt "door de bank genomen positief”, zegt VVD-gedeputeerde Joost van den Akker, die dit jaar de Limburgse beschouwingen voor zijn rekening mocht nemen.

De koning benadrukte in zijn toespraak dat ‘de rol van medeoverheden groter en belangrijker wordt’. Goed nieuws voor de regiodeal die Limburg met Den Haag wil sluiten, hoort Van den Akker daarin. In het voorjaar is een verzoek ingediend voor een mega-subsidie van het Rijk voor de energietransitie in Limburg, de ontwikkeling van de Parkstad en de verduurzaming van Chemelot.

Positief
"De koning hamert op samenwerking om belangrijke uitdagingen op te pakken wat betreft klimaat en energie. Hij slaat de spijker op zijn kop. Wij hebben onze plannen klaar. Er moet alleen nog een zak geld bij. Met de boodschap van vandaag ben ik daar positief over.”

Blij verrast werd het provinciebestuur ook door de aankondiging van een fonds met 75 miljoen  voor jonge boeren die het bedrijf van hun ouders willen overnemen. Van den Akker: "Een mooie maatregel waarmee gestimuleerd wordt dat agrarische familiebedrijven  voortbestaan en duurzaam kunnen worden doorontwikkeld.”

Teleurstelling
Tegenvallers waren er ook. Teleurgesteld is de provincie dat er niet wordt gerept over de kansen van grensoverschrijdende samenwerking. Nota bene een dossier van de ‘eigen’ CDA-staatssecretaris Raymond Knops uit Hegelsom. Ook wordt niet getornd aan de verhoging van het btw-tarief van 6 naar 9 procent, waar Limburgse ondernemers aan de grens de negatieve gevolgen van gaan ervaren. Van den Akker: "Wij pleiten al langer voor een onderzoek naar de grenseffecten. Dat is nog niet gebeurd. Maar er zien het als een proces van lange adem. De Eerste en Tweede Kamer moeten hier nog over beslissen. Onze lobby is nog niet voorbij."

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →