Zonnepanelen in beschermd stadsgezicht Heerlen gelegaliseerd

Print
Zonnepanelen in beschermd stadsgezicht Heerlen gelegaliseerd

Afbeelding: Peter Schols

Bewoners van de Maria Christinawijk in Heerlen hoeven hun illegaal geplaatste zonnepanelen ook in de toekomst niet te verwijderen. Ze worden wel gestroomlijnd.

Dat heeft het stadsbestuur aan de bewoners van de Maria Christinawijk op twee infoavonden laten weten. De wijk, in de volksmond ook wel Hermann Göring Kolonie genoemd, heeft de status van rijks­beschermd rijksstadsgezicht. Wethouder Charles Claessens (Duurzaamheid, CDA): "Wij hebben aangegeven verduurzaming van de woningen mogelijk te willen maken. Er komt daarom geen verplichting zonnepanelen weg te halen. Maar we hebben daar wel voorwaarden aan verbonden.”

Welstand
De gemeente moet de voorlopig gedoogde panelen nog formeel legaliseren. Claessens: "We hebben enkele scenario’s doorgesproken en iedereen vrijelijk laten reageren. De adviezen van buurtbewoners worden meegenomen in de afwikkeling. We moeten eerst een plan voorleggen aan de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (Welstand). Die gaat iets zeggen, en pas dan komen we met een voorstel naar de raad.”

Het is heel wel mogelijk dat de welstandscommissie wil dat de panelen allemaal dezelfde richting op wijzen. Nu zijn ze op verschillende manieren gelegd. Er moet dus wellicht weer een installateur de daken op. Claessens: "Dat zal hooguit voor een paar panden zijn. De kosten zijn niet voor de eigenaren. Gemeente en Volta Solar hebben ook nog wel iets recht te zetten.”

Niet optimaal
Claessens verwijst hier impliciet naar de manier waarop het aanleggen van de illegale panelen is ver­lopen. Eerder had de gemeente al erkend dat de afstemming met serviceprovider Volta Solar niet optimaal is verlopen.

Directeur Hans Schoenmakers gaf toe dat aanvankelijk zonnepanelen zijn geplaatst zonder dat was gecontroleerd of de eigenaar vergunning had gekregen.

Volta Solar krijgt van de gemeente lijsten met beschermd stadsgezicht. Beide partijen hebben van de fouten geleerd. Het bedrijf geeft eigenaren nu op een tekening mee waarvoor vergunning nodig is.

Afwijzing
De zaak is aan het rollen gebracht door een wijkbewoner die wel keurig vergunning had aangevraagd, maar een afwijzing kreeg alsook een forse legesrekening. De gemeente broedt nog op een oplossing voor dat vraagstuk. Op dit moment kan Claessens daar nog niets over zeggen. "In nieuwe beleidsregel zullen we daar helderheid in geven.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje