Voorlopig geen nieuwe burgemeester in Kerkrade: Som blijft nog even

Print
Voorlopig geen nieuwe burgemeester in Kerkrade: Som blijft nog even

Afbeelding: De Limburger

Kerkrade - Burgemeester Jos Som blijft voorlopig nog aan het roer in de gemeente Kerkrade.

Som zou op 16 december met pensioen gaan, maar omdat de zoektocht naar een opvolger nog wel even duurt, wordt hij benoemd tot waarnemend burgemeester.

Profielschets
De waarneming duurt tot de komst van een nieuwe burgemeester. Die zal naar verwachting voor de zomer van 2019 of vlak daarna beginnen. Over ruim een maand begint de benoemingsprocedure voor de nieuwe burgemeester met het vaststellen van een profielschets. Die wordt gemaakt door de gemeenteraad en vervolgens besproken met gouverneur Theo Bovens. Daarna zal de vacature worden opengesteld.

Carrière
Som is sinds december 2000 burgervader van Kerkrade. Hij was destijds de opvolger van Thijs Wöltgens. Daarvoor was hij burgemeester van Gulpen-Wittem (1999-2000), Gulpen (1994-1999) en waarnemend burgemeester van Wittem (1997-1999). Som wordt in oktober 67 jaar.

Speculeren
In Kerkrade is het speculeren over zijn opvolger al begonnen. Namen die rondzoemen zijn Richard de Boer, Eric Geurts en Petra Dassen-Housen. De Boer (VVD) is burgemeester van Simpelveld, komt uit de regio en is jong en ambitieus. Bovendien heeft hij Simpelveld uit het herindelingsgeweld gehouden. Met de provinciale verkiezingen op komst en de recente nederlagen van zijn partij zou Kerkrade ook voor deputé Geurts (PvdA) een goed alternatief kunnen zijn. De Kerkraadse Dassen-Housen (CDA) zou de eerste vrouwelijke burgemeester van de gemeente kunnen worden. Zij is momenteel burgemeester van Beesel. 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee