Voor het eerst broedende kraanvogels in Limburg

Print
Voor het eerst broedende kraanvogels in Limburg

Afbeelding: iStock

Voor het eerst hebben er ook kraanvogels in Limburg en Noord-Brabant gebroed. Zowel in Nationaal Park De Groote Peel bij Ospel als de Mariapeel broedde een paar.

Dat meldt Nature Today. Het gaat goed met de kraanvogels in ons land. Dit jaar waren er 32 broedpaartjes in Nederland. Dat geldt als een nieuw record. De populatie groeide met 45% ten opzichte van 2017. Driekwart van de paren verblijft in Drenthe en Friesland, maar vanuit daar verspreiden ze zich over het land.

Verbeelding
De kraanvogel is er één die tot de verbeelding spreekt. Deze grote grijze vogel van 1,30 meter lang herken je aan de rode vlek achter op de kop. Zijn trompetterende roep herken je uit duizenden. In Nederland broeden kraanvogels in hoogvenen, natte heidevelden en bossen met heide en vennen. Wat ze nodig hebben is rust, ruimte en nattigheid. 

Honderden jaren
Het duurde even voordat dat mogelijk was in Nederland. Pas in 2001 kwam de kraanvogel in ons land weer tot broeden, na een afwezigheid van honderden jaren. Het eerste kraanvogeljong zag het licht in het Fochterloërveen. Daarna groeide het aantal kraanvogels langzaam, maar gestaag. In 2014 waren er acht paren, vijf in het Fochterloërveen, twee in het Dwingelderveld en één bij de Engbertsdijksvenen. Vorig jaar waren er 22 paartjes.

Kuikens
Dit jaar komt het aantal paartjes uit op maar liefst 32! Daarvan hadden ongeveer 25 tot 26 paren eieren, twaalf daarvan kregen kuikens. Van de twintig getelde kuikens vlogen er uiteindelijk zeven uit. In verhouding tot het aantal broedparen is dat een teleurstellend eindresultaat. De verklaring zit in twee factoren. Door de droogte was er weinig voedsel en waren de nest- en slaapplaatsen makkelijker bereikbaar voor roofdieren. Daarnaast kostte de recreatiedruk twee kuikens het leven.

In Noord-Brabant en Limburg is dit jaar voor het eerst gebroed. Na jarenlange omzwervingen van paren in Noord-Brabant en Limburg is er nu sprake van een definitieve vestiging  in de twee  hoogveengebieden de Groote Peel en de Mariapeel.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →