Kwart van de mensen heeft moeite met online zaken regelen

Print
Kwart van de mensen heeft moeite met online zaken regelen

Afbeelding: iStock

Problemen met de belastingaangifte, zorgafspraken niet kunnen regelen en bankzaken die een puinhoop worden. Mensen die de weg niet goed kennen in de online wereld, kunnen flink in de problemen komen.

Want de toegang tot betalingsverkeer, zorg en overheidscommunicatie is bijna vanzelfsprekend digitaal.

Terwijl anderen met een paar klikken hun zaken regelen, lopen digibeten onherroepelijk vast in een digitaal labyrint. Ruim een kwart van de Nederlandse computergebruikers worstelt ermee, meldt De Telegraaf.

Ouderen
Nederland telt 2,5 miljoen laaggeletterde volwassenen. Iets minder dan 10 procent heeft een gezichts- of gehoorbeperking. Ook ouderen geven aan moeite te hebben om de digitalisering bij te benen. "Van de Nederlandse computergebruikers tussen de 12 en 75 jaar beschikt 27 procent over weinig tot geen computervaardigheden'', zegt Ron Beenen van onderzoeksinstituut Accessibility. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →