Opinie

'Snel aan de slag gaan en leveren wat beloofd is'

Print
'Snel aan de slag gaan en leveren wat beloofd is'

Het koffertje met daarin de rijksbegroting en miljoenennota in de Tweede Kamer op Prinsjesdag. Afbeelding: ANP

COMMENTAAR - De Glazen Koets is weer opgeborgen in de koninklijke stallen, het koffertje met de Miljoenennota is terug op het departement. Het feestelijke ritueel is kortom achter de rug, de realiteit van elke dag kan weer beginnen.

Ja, een droombegroting is uit dat koffertje tevoorschijn gekomen. Na jaren van sappelen klotst het geld weer tegen de plinten op. Er wordt eindelijk weer geïnvesteerd in tijdens de crisis afgeknepen sectoren. De koopkracht stijgt.

En toch wil de zon boven Prinsjesdag maar niet echt gaan schitteren. Zo onbezorgd als de situatie in begrotingstermen is, zo onzeker is de wereld buiten het Binnenhof. De gevolgen van de Brexit kunnen zomaar een bom onder de feestbegroting leggen. En ook Trump die als een olifant door de porseleinkast loopt, kan het zo zorgvuldig opgestelde Haagse servies zwaar beschadigen. Dat zijn geopolitieke omstandigheden die roet in het eten kunnen gooien.

Maar ook het kabinet zelf maakt er op Prinsjesdag nog geen spetterende voorstelling van, ofschoon de zilvervloot zwaar beladen binnenvaart. De grote thema’s liggen de vierpartijencoalitie nog net zo zwaar op de maag als bij de formatie. Een akkoord over de pensioenen, een hervorming van de arbeidsmarkt, de uitvoering van het klimaatakkoord, op al die terreinen is nog geen doorbraak te melden.

Daardoor komt het kabinet vooral in het nieuws met omstreden kwesties zoals het afschaffen van de dividendbelasting. Of met het parkeren van gevoelige zaken bij onderzoekscommissies, zoals het verkorten bij asielprocedures of het stijgen van de zorgkosten. Een beproefde methode om politiek ongemak weg te moffelen. Het kan natuurlijk zijn dat Rutte-III nog op stoom moet komen, dat deze eerste begroting slechts een eerste, nog wat bedeesde proeve van de jonge ploeg is die moet wennen aan de macht.

Maar de tijd begint wel te dringen. De volgende verkiezingen komen er al aan. Verkiezingen die de toch al flinterdunne meerderheid waarop deze coalitie steunt, in de waagschaal kunnen stellen. Rutte-III zou dus wel eens kunnen stranden, voordat dit vierpartijenkabinet goed en wel begonnen is. De enige manier om dat onheil af te wenden, is snel aan de slag gaan en leveren wat beloofd is.

Het commentaar vertolkt de mening van de krant over belangrijke nieuwsfeiten in Limburg en de wereld.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →