PVV onder vuur om voorstel islamverbod

Print
PVV onder vuur om voorstel islamverbod

Afbeelding: ANP

Links en rechts in de Tweede Kamer nemen de PVV op de korrel omdat die partij de islam wil verbieden. Dat maakt van Nederland "een onvrij land", stelt PvdA-voorman Lodewijk Asscher. "Schrap het woord vrijheid dan maar uit uw naam."

PVV-leider Geert Wilders greep het grote debat over de plannen die het kabinet met Prinsjesdag uit de doeken heeft gedaan, aan om een islamverbod voor te stellen. Wilders wil islamitische scholen en moskeeën verbieden en de boerka en de koran weren uit de openbare ruimte. Allemaal voorstellen die de PVV al eerder deed, maar die hij "gelet op de urgentie" in een initiatiefwetsvoorstel heeft gegoten.

Praktijk
Dat kwam Wilders op felle kritiek te staan. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff en Asscher vroegen hem wat dat in de praktijk zou betekenen. DENK-leider Tunahan Kuzu verweet Wilders dat diens "politieke erfenis is doordrenkt met bloed", omdat hij met dat islamverbod zou aanzetten tot aanvallen op moskeeën. De PVV schaft "in naam van de vrijheid de vrijheid juist af", stelt ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers, want de godsdienstvrijheid gaat er dan aan.

WOII
CDA-leider Sybrand Buma eiste dat Wilders zich niet langer zou beroepen op verzetsmensen uit de Tweede Wereldoorlog, omdat die zouden hebben gevochten voor een heel andere samenleving dan de PVV voorstaat. Maar de PVV-leider weigerde zijn woorden terug te nemen.

Wilders' rivalen vielen hem ook aan omdat hij al jarenlang "dezelfde plaat afdraait" en niets voor elkaar zou krijgen. Dat er niets verandert, is de schuld van de gevestigde orde, houdt de PVV-leider vol.