Betonproblemen bij meer reactoren in Belgische kerncentrales

Print
 Betonproblemen bij meer reactoren in Belgische kerncentrales

De kerncentrale in Tihange. Afbeelding: Flickr/Roger Gerbig

Bij inspecties in de twee Belgische kerncentralesin Tihange en Doel zijn meer betonproblemen vastgesteld.

Eerder werd al duidelijk dat het beton in bunkers met noodsystemen in twee reactoren van de centrales in Doel en Tihange in kwalitiet afneemt. Nu is gebleken dat het beton in de bunkerplafonds van nog twee reactoren niet aan de eisen voldoet.

Inspecties
De gebreken kwamen aan het licht bij inspecties van exploitant Engie Electrabel, meldt de nucleaire waakhond FANC. Die stelt dat er geen risico’s zijn voor de bevolking, de werknemers en het milieu.

Herstel
Voor zowel reactor Tihange 2 als Doel 4 wordt nu bekeken hoe het herstel moet worden uitgevoerd. Ze kunnen pas weer worden opgestart als de betreffende gebouwen aan de eisen voldoen. De reparaties in Tihange 3 zijn bezig. Die in Doel 3 zijn voltooid.
Over de veiligheid van de twee centrales heersen veel zorgen in de buurlanden. De centrales tellen in totaal zeven reactoren.
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →