Landelijke staking bij PostNL: post dag later bezorgd

Print
Landelijke staking bij PostNL: post dag later bezorgd

Afbeelding: ANP

Het personeel van PostNL legt donderdag het werk voor 24 uur stil. In grote delen van het land wordt post een dag later bezorgd, meldt vakbond FNV.

De voorbereiders, postbezorgers en postbodes zijn het niet eens met de invoering van de zogenoemde combibundel, een maatregel waarbij postbezorgers onder andere zelf hun post moeten sorteren. 

De plekken waar stakers samenkomen zijn de voorbereidingslocaties in Den Bosch, Amsterdam en Arnhem. Vooral in die regio's wordt de bezorging ontregeld, maar bezorgers in het hele land doen volgens de vakbond mee met de actie.

Honderden banen
In de afgelopen tijd waren er al meerdere korte stakingen bij sorteercentra van PostNL. Medewerkers van PostNL vrezen dat de invoering van de combibundel honderden banen gaat kosten. Daarnaast steekt het hen dat het bedrijf de vernieuwing in wil voeren zonder overleg met de bonden.

Draagvlak
"PostNL wil de combibundel eenzijdig invoeren, zonder draagvlak bij de medewerkers, zonder instemming van FNV en buiten de cao om. Het is een platte bezuiniging, ten koste van de bezorgers. De invoering betekent bovendien het verlies van minimaal vijfhonderd banen in de sorteercentra'', aldus Ger Deleij, bestuurder FNV Publiek Belang.

De werknemers protesteren ook tegen de angstcultuur, reorganisatiedrift en almaar toenemende werkdruk bij PostNL. Volgens Deleij zijn de medewerkers dit 'spuugzat'. 

Een woordvoerder van PostNL liet weten de oproep van FNV tot staking 'heel erg te betreuren'. De exacte gevolgen zijn nog niet duidelijk.