Welke limonadesiroop komt als beste uit de test?

Print
Welke limonadesiroop komt als beste uit de test?

Van robijnrood tot waterig: leng siroop met water aan en je krijgt een kleurenpalet. Afbeelding: Jean-Pierre Jans

Uit één fles limonadesiroop haal je dertig glazen. Lekker voor de portemonnee. Maar hoe zit het met de smaak? Het AD-panel proeft zeven aardbeiranja’s uit de supermarkt.

In de tijd dat Arno en Mireille van Elst als het culinaire duo The Holy Kauw door het land reisden voor het verzorgen van diners op locatie, was er steeds weer die vraag: 'Hebben jullie ook lekkere drankjes zonder alcohol?’ Eindeloos willywortelen in de keuken mondde dit voorjaar uit in Limonade, een receptenboek voor hippe mixdrankjes, mocktails, bruiswaters, ijstheeën, shrubs, maar vooral siropen.'Limonade is niet alleen voor kinderpartijtjes'
Pardon, limonadesiroop voor volwassenen? "Ja, limonade is heus niet alleen voor kinderpartijtjes”, benadrukt Mireille. "Met gember, pimentbessen en korianderzaad maken wij bijvoorbeeld een limonade die kan doorgaan voor een gin.”

Een siroop krijg je simpelweg door suiker en water samen aan de kook te brengen, legt ze uit. Naast vruchten(sap) zijn daar ook prima gewaagdere ingrediënten doorheen te mixen. Zoethout, za’atar, chipotlepoeder, citroengras, zelfs wasabi. "Limonade mag best kruidig, pittig of hartig zijn.”

Verschillende smaken
Ook tussen de ranja's in de supermarkt verschijnen steeds vaker eigentijdse smaken als vlierbloesem, lavendel en gember. Er wordt zelfs langzaam gepionierd met groentesiropen vol biet en wortel. De meeste planken worden echter nog altijd bezet door zoete (kinder)klassiekers als grenadine-, citroen- en frambooslimonade. Ook de bonte uitstraling van de flessen neigt meer naar bso (buitenschoolse opvang) dan vrijmibo, al wordt op sommige etiketten wel degelijk gebruik in cocktails geopperd. 

De jury

- Arno van Elst (44)
  Maakte voor Limonade siropen van witte thee tot wasabi.

- Mireille van Elst (47)
  
Andere helft van The Holy Kauw: foodstylist, -schrijver en -fotograaf.

- Frederik Kampman (36)
  
Zelfverklaard chief botanical officer van bierbrouwerij Lowlander.

- Marc Klopstra (33)
  Fijnproevende bedrijfsleider achter restaurant LE:EN

Merken
We gaan voor allemansvriend aardbei en selecteren de siropen van zeven (huis)merken: Albert Heijn, Jumbo, Aldi, Karvan Cévitam, Raak, Ranja en Van de Boom.

"De verschillen zullen vooral zitten in het percentage geconcentreerd vruchtensap”, verwacht Arno op voorhand. "En in de hoeveelheid suiker of alternatieve zoetstoffen.” Een vermoeden dat achteraf zal worden bevestigd bij het napluizen van de etiketten.

Siroopschotjes
In het Utrechtse restaurant LE:EN - het proeflokaal van dienst - blijken veel van die verschillen ook in een blinde smaaktest op te merken. Het panel bekijkt, ruikt en proeft de limonades in twee rondes: eerst alleen shotjes siroop, later aangelengd met zeven delen water (alleen Ranja adviseert een 1:9 verhouding) in grotere glazen. "Ik hoop vooral nog wat van de echte vrucht, de aardbei, te kunnen proeven”, zegt Frederik Kampman - fijnproever van bierbrouwerij Lowlander - voordat het eerste glaasje naar de lippen gaat. "Die smaak moet niet worden overstemd door een overdaad aan zoet- en zuurteregelaars.’’

Helaas is juist die aardbei in de meeste mengsels het kind van de rekening. Soms lijkt-ie bijna geheel van het toneel verdwenen. Zoals bij de limonade van Van de Boom, waarvan de minieme fruitecho te snel vervliegt. Arno: "Dit had net zo goed een framboos kunnen zijn.” Raak valt nog minder in de smaak. Hoewel de lichtroze limo op het oog de meest waterige lijkt en het een suikervrije variant betreft, is-ie in de mond juist veruit de zoetste. Karvan Cévitam (die net als Raak ook een alternatief met suiker aanbiedt) wordt eveneens direct ontmanteld als zoetstoflimonade, maar de stevia en sucralose wringen beduidend minder in de wangen en de cloudy, roodoranje looks verdienen lof.

Jumbo verovert het brons. De siroop is zeer stroperig en robijnrood, en de smaak zoet, zonder door te slaan. Net als bij de biolimo van Albert Heijn - één tree hoger op het podium - is in het fruitsmaakje echter maar moeizaam aardbei te herkennen. Alleen winnaar Aldi plaatst de vrucht op een bescheiden sokkeltje, vergezeld door een prettig appelzuurtje en zelfs een vleugje vlierbes.


De uitslag
1. Aldi
Cijfer: 7,5
Prijs: €1,99/750ml
De geur van kinderijsjes, maar de meest uitgesproken fruitsmaak: aardbei, bes en een friszuur appeltje. Mooi in balans, alleen aangelengd (verhouding 1:7) ietwat te waterig.

2. Albert Heijn biologisch
Cijfer: 7
Prijs: €3,89/750ml
Lekker fruitig en niet te scheutig met de rietsuiker. Alleen had de aardbei net zo goed braam kunnen zijn.

3. Jumbo
Cijfer: 6,5
Prijs: €2,56/750ml
Een robijnrode kleur en stroperig, bijna vettig. De suikers zijn aardig in balans, maar de aardbeien (slechts 0,9%) laten zich te moeizaam ontwaren.

4. Ranja
Cijfer: 5,5
Prijs: €2,93/750ml
Wel een licht aardbeismaakje, maar die komt helaas nogal laat op gang. Verder een onaangenaam zuurtje.

5. Karvan Cévitam 0%
Cijfer: 5,5
Prijs: €2,99/750ml
Natuurlijke looks, 75% vruchtensapconcentraat (net als Aldi), maar slechts een echo van aardbeienjam. Het zoetstofgevoel blijft binnen de perken.

6. Van de Boom
Cijfer: 4
Prijs: €2,79/750ml
Ruikt naar kermislolly’s, maar proeft - zeker aangelengd - te vlak. Zodra je fruit ontwaart, is de smaak alweer bijna vervlogen.

7. Raak Zero Sugar
Cijfer: 3,5
Prijs: €1,49/750ml
Zeer licht(roze), maar bekkentrekkend zoet. Zelfs het kleine beetje vruchtensap (10%) wordt overschreeuwd door de zoetstof.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen