'Stel debat over Ali Oruç uit'

Print
'Stel debat over Ali Oruç uit'

Afbeelding: Laurens Eggen

CDA, VVD, PVV en D66 willen het debat over het omstreden gemeenteraadslid Ali Oruç in Venlo uitstellen. Op verzoek van de vier oppositiepartijen stond het debat geagendeerd voor woensdag 26 september.

Voor de partijen heeft het voorlopig geen zin het debat te voeren, omdat Oruç geen lid meer is van de raadsfractie van EENLokaal. Hij heeft de coalitiepartij verlaten na forse kritiek op een Facebook-bericht, waarin hij CDA en VVD van corruptie betichtte. Oruç gaat als eenmansfractie verder, maar hij kan voorlopig sowieso niet aan een raadsdebat deelnemen omdat hij met ziekteverlof is.

Witwassen en fraude
Oruç ligt onder vuur omdat een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen en fraude tegen hem plaatsvindt. Volgens de oppositiepartijen komt er 'binnenkort meer duidelijkheid inzake de dagvaarding', ofwel de zaken waarvan Oruç verdacht wordt. Ze willen daarop wachten om vervolgens het debat 'over de volle breedte te kunnen voeren'.

Huisjesmelker
Oruc is eigenaar van panden in Venlo, waarin illegale situaties als overbewoning werden geconstateerd. Dat was ook tegen het zere been van de coalitiepartners, omdat het huidige college juist streng wil optreden tegen huisjesmelkerij.  

Opheldering
De oppositie wil tevens helderheid krijgen van de partij EENLokaal. Zij willen onder meer weten waarom Oruç kandidaat is gesteld als raadslid ofschoon bekend was dat een strafrechtelijk onderzoek tegen hem liep.

Lees ook: Vier Bulgaren in kelder Venloos raadslid Oruç

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →