Maastricht zet plan voor bekritiseerde zonneweide door

Print
Maastricht zet plan voor bekritiseerde zonneweide door

Afbeelding: J.Vos

Het Maastrichtse stadsbestuur zet het fel bekritiseerde plan voor een grote zonneweide in het Lanakerveld door. De procedures om 32 hectare grond langs de Belgische grens vol te zetten met zonnepanelen worden binnenkort opgestart.

Het college van B&W beseft dat de aanleg van de zonneweide gevoelig ligt, maar vindt dat het behalen van de klimaatdoelstellingen zwaarder weegt.

'Kom van dat dak af'
De gemeente blijft eigenaar van de grond, die in erfpacht wordt gegeven. Er wordt een aanbesteding gestart voor 30 hectare langs de Belgische grens. Twee hectare wordt gereserveerd voor burgers die zelf een zonneweide willen aanleggen. De gemeente denkt aan een initiatief onder de noemer ‘Kom van dat dak af’. Deze coöperatie van bijvoorbeeld vijfhonderd Maastrichtenaren zou anderhalf tot twee miljoen moeten investeren en daarmee elektriciteit voor vijfhonderd huishoudens kunnen opwekken.

Lees ook: 'Liever een zonneweide dan een kerncentrale in je achtertuin'

Groene afscheiding
Een besluit hierover wordt later genomen. De zonnepanelen komen op een afgesloten terrein met camerabewaking en worden zo veel mogelijk aan het zicht onttrokken door een groene afscheiding van ongeveer drie meter hoog. Buurtraad Oud-Caberg is fel tegen de plannen. De gemeenteraad bespreekt de plannen voor de zonneweide binnenkort.