Nederweert eist extra onderzoek naar komst geitenstal

Print
Nederweert eist extra onderzoek naar komst geitenstal

Sil Vrenken voor zijn beoogde nieuwe geitenstal. Afbeelding: John Peters

Nederweert - De gemeente Nederweert eist aanvullend onderzoek voor een geitenstal aan de Gerrisstraat. Onder voorwaarden wil de initiatiefnemer de aanvraag nu wel intrekken.

Initiatiefnemer Sil Vrenken uit Ospel zal eerst moeten onderzoeken of de gezondheid van omwonenden niet in gevaar komt als hij 1950 geiten huisvest in de lege stallen aan de Gerrisstraat in Nederweert. Het is voor het eerst dat de gemeente Nederweert een dergelijke eis bij een ondernemer neerlegt.

Lees ook: Wat weegt zwaarder: uitbreiding geiten of gezondheid bewoners?

Geen gevaar
De ondernemer laat via zijn raadsvrouw Moniek Peeters weten niet blij te zijn met het besluit. "Uiterst vreemd dat nu nader onderzoek wordt geëist terwijl een recent GGD-onderzoek voor deze locatie al heeft uitgewezen dat de gezondheid van omwonenden niet in gevaar komt. Er treedt juist een verbetering op. Het riekt naar geldklopperij want waarom nog een onderzoek laten doen als de gemeenteraad de mogelijkheden heeft bevroren?”

Voorwaarden
Op de inhoud van het gesprek dat recent heeft plaatsgevonden bij de gemeente over de kwestie, wil ­Peeters niet volledig ingaan. "Wel kan ik aangeven dat we tegen voorwaarden bereid zijn de bestaande vergunningen en ingediende aanvraag in te trekken. We zullen moeten afwachten of de gemeente tegemoet komt aan onze voorwaarden.”

Protest
Onder omwonenden brak protest uit toen de ondernemer eind vorig jaar zijn voornemen voor de geitenstal bij de gemeente kenbaar maakte. De gemeenteraad besloot in maart geen medewerking te verlenen aan de vestiging van geitenstallen in het algemeen en deze in het bijzonder omdat ze eerst wil weten hoe het zit met de gezondheidsrisico’s. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat omwonenden van een geitenstal vaker longontsteking oplopen. Onduidelijk is nog wat daarvan precies de oorzaak is en welke maatregelen genomen kunnen worden om klachten te voorkomen.

Daling ammoniak
De ammoniak-, geur- en fijnstofuitstoot gaan er in een stal vol geiten op vooruit ten opzichte van de nog vergunde stieren en varkens die tot eind 2010 waren gehuisvest aan de Gerrisstraat. Zo daalt de ammo­niakuitstoot van 2471 naar 780 kilo per jaar en het fijnstof daalt met 123 naar 20 kilo per jaar. Ondanks de conclusie van de GGD dat dit vanuit gezondheidskundig oogpunt gewenst is, eist de gemeente toch een milieueffectrapportage (mer).