Kelder onder water voor kunstexpo Venlo

Print
Kelder onder water voor kunstexpo Venlo

Kunstenares Renée Verberne in een van de kelders waar de expositie plaatsvindt Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Venlo - De meeste mensen gruwen al van het idee: water in de kelder. Aan de Bisschop Hoensbroeckstraat wordt het echter bewust gedaan. Voor de kunst, welteverstaan. Bedenkster Renée Verberne is enthousiast. "Ik zag de kelder en dit randje en dacht meteen: ik moet het hier onder water zetten.”

Niet ieders eerste gedachte, maar in deze ruimte mag het. Het pand staat namelijk op de slooplijst. Juist dat is ook het idee achter Destination Unknown, een organisatie die jonge kunstenaars werkruimte biedt in panden die tijdelijk leegstaan of worden gesloopt. Volgens Linda Lenssen van de organisatie gaat het om een ‘sitespecifieke expositie’. "Niet heel traditioneel een schilderij aan de muur, maar gebruikmaken van de mogelijkheden van de ruimte”, aldus Lenssen. "Het houdt in dat je het werk nooit had kunnen maken zonder die specifieke ruimte; dat je die ruimte als uitgangspunt neemt.”

Burendag
De expositie is van vrijdag tot zondag en valt, niet geheel toevallig, samen met Burendag. "Wij houden onze projecten altijd in wijken waar gewoonlijk weinig aandacht is voor kunst”, aldus Lenssen. In dit geval dus de volkswijk Genooi. Buurtbewoners zijn welkom voor versnaperingen en rondleidingen door de kunstenaars.

Bos opbouwen
Terug naar kunstenares Verberne. Zij plaatste verticaal takken in en boven het water en projecteert een video die ook in het water weerspiegelt. "Ik wil net doen of ik hier een bos ga opbouwen, maar dat de boomtakken steeds vallen”, zegt ze. "Je ziet mij in de film bijvoorbeeld een tak oprapen, naar de muur brengen en dan valt ie weer. Zo probeer ik het bos bij elkaar te houden.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →