Acht jaar cel geëist voor Syriër die dochter bezwangerde

Print
Acht jaar cel geëist voor Syriër die dochter bezwangerde

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Justitie wil dat Falmas A. (41) acht jaar cel krijgt voor onder meer verkrachting van zijn 13-jarige dochter. Die raakte zwanger en pleegde abortus.

De Syrische vluchteling heeft zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) vorig jaar in Beesel ook schuldig gemaakt aan ontucht met een andere dochter. Ook heeft hij volgens het OM drie kinderen en zijn vrouw mishandeld.

De gebeurtenissen speelden zich af tussen april en november vorig jaar. De zaak kwam aan het licht toen de vrouw van A. na een mishandeling met drie kinderen het huis ontvluchtte. Ze belandde op het station in Reuver, waar ze haar verhaal deed aan de politie. De vrouw vertelde dat de oudste dochter van A. al een tijd niet meer ongesteld was.

Zwanger
Het meisje bleek op dat moment veertien weken zwanger. Een aantal dagen later werd de foetus verwijderd. Uit een DNA-onderzoek bleek dat A. de vader van de baby was.

Ondanks dit bewijs verkondigde A., net als eerder bij de politie, woensdag in de rechtbank dat hij zijn dochter niet seksueel heeft misbruikt. Volgens hem bracht zijn vrouw sperma in bij zijn dochter. Officier van justitie Edzo Stevens noemde dit een ‘complottheorie’ waar hij geen waarde aan hecht.

Verdediging
Opmerkelijk genoeg wilde A.’s advocaat Twan Janssen de stelling van zijn cliënt niet verdedigen. "Ik heb hem al vaker gezegd dat geen enkele rechter zijn verhaal zal geloven. Ik heb geprobeerd hem aan mijn zijde te krijgen, maar dat is niet gelukt.” Janssen verdedigde zijn cliënt daarom niet en zei het oordeel van de rechtbank af te wachten.

Verwarring
Dit standpunt veroorzaakte verwarring bij de rechters. Die wilden zeker weten of A., die alleen Arabisch spreekt, goed had begrepen dat hij niet verdedigd werd. Hij antwoordde bevestigend en liet weten dat Janssen in zijn ogen goed werk had verricht. Daarop oordeelden de rechters dat het recht op een eerlijk proces niet is geschonden.

Een psycholoog en psychiater konden mede vanwege de taalbarrière geen goed beeld van A. schetsen. Ze konden daarom niets zeggen over de kans op herhaling. Advocaat Janssen vond het moeilijk zich daar bij neer te leggen. Hij vermoedt dat A. getraumatiseerd is omdat hij als tiener jarenlang in een Syrische gevangenis verbleef. "Mijn cliënt heeft hulp nodig.”

Uitspraak op 3 oktober.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje