Experiment met streetprint in Broekhuizen mislukt

Print
Experiment met streetprint in Broekhuizen mislukt

Streetprint: matten waar een patroon in is geprint, waardoor het op gewoon asfalt lijkt. De omwonenden werden gek van de herrie. Afbeelding: laurens eggen

Venlo - Het wordt na anderhalf jaar verkeerslawaai weer rustig in de Hoogstraat in Broekhuizen. Streetprint dat in april 2017 is gelegd, gaat eruit en wordt vervangen door gewoon asfalt.

Dorpsraad, bewoners en de gemeente Horst aan de Maas waren het in april van het vorig jaar roerend met elkaar eens.

Als de doorgaande weg van Broekhuizen toch op de schop werd genomen, zou het fijn zijn als er op de Hoogstraat tussen de aansluitingen van de Veerweg streetprint kwam te liggen. Dit is een duurzaam soort asfalt dat op écht straatwerk lijkt, doordat er elk gewenst (steen)patroon in kan worden gedrukt (geprint). Onkruid heeft geen enkele kans. Dat maakt het spul erg onderhoudsvriendelijk.

Klinkers
Een prima alternatief voor de klinkers die anders nodig zouden zijn om een wens van de Dorpsraad te vervullen. Die wilde immers graag dat het genoemde stuk Hoofdstraat een dorpse uitstraling zou krijgen. Streetprint dus. En inderdaad: het is niet te onderscheiden van rode klinkers. Maar al snel na de oplevering begonnen omwonenden te klagen over verkeerslawaai. "Die mensen konden echt niet meer fatsoenlijk in hun huis zitten”, meldt een lid van de Dorpsraad.

In augustus van 2017 hebben de bewoners echter van de gemeente Horst aan de Maas te horen gekregen dat de streetprint gewoon zou blijven liggen. Er is wel een aantal maatregelen genomen om de herrie tegen te gaan. Maar de strepen die langs de fietsstroken zijn getrokken en de smiley die automobilisten erop wijst dat ze te hard rijden, bleken geen soelaas te bieden.

Verwijderen
En dus heeft de gemeente Horst aan de Maas toch maar besloten om de streetprint te verwijderen. Daarvoor in de plaats krijgt Broekhuizen nu een stuk zwart asfalt met rode fietsstroken in het dorp. Plus wat meer onkruid, dat dan weer wel. Maar boven alles ook: rust.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →