VS willen opnieuw in gesprek met Noord-Korea

Print
VS willen opnieuw in gesprek met Noord-Korea

Afbeelding: AFP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft zijn Noord-Koreaanse collega uitgenodigd voor een ontmoeting om de discussie over de denuclearisatie van het Aziatische land te vervolgen.

In een verklaring liet Pompeo weten dat de uitkomsten van een top tussen de leiders van Noord- en Zuid-Korea positief genoeg waren voor de VS om direct een poging te ondernemen om de relatie met Noord-Korea te verbeteren. De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un en de president van Zuid-Korea, Moon Jae-in, hebben tijdens de driedaagse top in Pyongyang afgesproken zich in te zetten voor een kernwapenvrij en vredevol schiereiland.

'Permanente ontmanteling'
Kim heeft volgens persbureau Yonhap toegezegd dat internationale waarnemers worden toegelaten om toe te zien op de ,,permanente ontmanteling'' van de belangrijkste raketinstallaties. Ook is het land bereid om het nucleaire onderzoekscentrum van Yongpyong te sluiten. Voor dat laatste moeten de Verenigde Staten wel gelijkwaardige maatregelen nemen, vinden de Koreanen.

Pompeo sprak de voorbije maanden al vaker met Noord-Korea. De Verenigde Staten maakten in juni al afspraken met het communistische land over denuclearisatie, maar de uitwerking daarvan verloopt moeizaam.