'Grootse comeback ABBA loopt vertraging op'

Print
'Grootse comeback ABBA loopt vertraging op'

Afbeelding: Facebook ABBA

De langverwachte, voor het einde van dit jaar aangekondigde comeback van de Zweedse supergroep ABBA , wordt mogelijk uitgesteld. Het project zou vertraging oplopen omdat de nieuwe liedjes nog niet klaar zijn.

ABBA kondigde in april aan om voor het eerst in 35 jaar tijd met nieuwe muziek te komen. In december dit jaar zouden twee singles worden uitgebracht. Eventueel uitstel zou een domper zijn voor de NBC en BBC. De zenders werken aan een speciale tv-uitzending waarin de liedjes voor het eerst te horen zijn. Deze zou rond de kerst worden uitgezonden. ABBA heeft zelf nog niet gereageerd op de vertraging. Onduidelijk is wanneer de kennelijk onvoltooide nummers dan wel uit zullen komen.

Comeback
Het nieuws over de muzikale comeback sloeg in april wereldwijd in als een bom. Agnetha Fältskog (68), Benny Andersson (71), Björn Ulvaeus (73) en Anni-Frid Lyngstad (72) vonden dat het tot grote vreugde van fans hoog tijd was voor nieuwe muziek. "We voelden allemaal dat het na 35 jaar leuk zou zijn om weer samen te werken en muziek op te nemen”, stelde de popgroep in een statement.  En: "We hebben al twee nummers opgenomen.” 

ABBA is een van de meest succesvolle bands ter wereld met meer dan 200 miljoen verkochte albums (en ruim 370 miljoen platen in totaal). De groep met Björn Ulvaeus (gitaar en zang), Anni-Frid Lyngstad (zang), Agnetha Fältskog (zang) en Benny Andersson (piano en zang) brak in 1974 door met het winnen van het Eurovisie Songfestival met het nummer Waterloo. 

Hitmachine
Daarna ontpopte ABBA zich tot een heuse hitmachine met muziek die vandaag de dag tot de verbeelding spreekt. ABBA was verantwoordelijk voor hits als Mamma Mia (1975), Dancing Queen (1976), The Winner Takes it All (1980), Fernando (1980), Chiquitita (1979) en I Have A Dream (1979). ABBA bracht zijn laatste album The Visitors uit in 1981. De laatste studio-opnames dateren van 1982. In 1983 hielden ze er tijdelijk mee op, al bleek de pauze uiteindelijk een definitieve stop te zijn. 

De comeback betreft alleen muziek. De vier treden niet meer op en zullen dat naar alle waarschijnlijkheid ook nooit meer doen. Wel komt er een wereldtoernee aan met hun hologrammen op het podium. "We kunnen op het podium staan terwijl ik thuis ben met de honden”, zo vertelde ABBA-lid en componist Benny Andersson.

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →