Damian vist op kèrrep met ’t keurske’ bij de Viefköp

Damian Kortenray heeft een flinke karper aan de haak geslagen uit de vijver bij de Vief Köp© Jeroen Janssen

Ze zijn er nog: liefhebbers van de hengelsport. Een van hen is de 20-jarige Damian Kortenray uit de Maastrichtse wijk Malpertuis. Regelmatig is hij te vinden aan de oever van de vijver bij de Vief Köp om op karper te vissen ‘mèt ’t keurske’.

Sjak Planthof

De omstandigheden voor het vissen op karper zijn deze middag gunstig: karpers die zich loom en langzaam voortbewegen vlak onder de oppervlakte om te profiteren van de warmte van de zon. ‘Oppervlakte karper vissen’, heet het in het vakjargon, maar Damian spreekt liever van ‘vèsse met ‘t keurske’, verwijzend naar de korstjes wittebrood die hij óm het haakje kneedt. De bedoeling is de karper te verleiden met het drijvende brood.

BeetHet vissen met ’t keurske’ gaat Damian goed af. Het water van de Vief Köp is vrijwel rimpelloos maar dat verandert op het moment dat een karper langzaam maar zeker het aas binnenzuigt. Damian slaat aan en in een oogwenk verandert het water in een kolkende massa. De vis hángt. Het gevecht is spannend. Tussen Damian en de karper ‘zingt’ niets méér dan een nylon draadje van 22 honderdste millimeter.

De kracht van de karper mag niet onderschat worden: menig visser raakte tuig en haak kwijt in een gevecht. Het zijn spannende momenten, maar Damian slaagt er in om de karper te vermoeien door de lijn strak te houden en af en toe weer te laten zwemmen. Handig laat hij de forse vis ‘landen’ om hem behendig te ‘onthaken’. Even later zwemt de karper weer de vrijheid tegemoet.

Social mediaDe voorliefde voor de vissport komt niet uit de lucht vallen. Ook de ouders van Damian zijn verwoede hengelaars. Zijn ‘werkterrein’ beperkt zich overigens niet tot de vijver in het Maastrichtse stadspark. “Ik heb diverse mooie stekjes, maar die verraad ik niet. Vissers volgen elkaar op sociale media. Zodra er een stek vermeldt wordt met goede vangst, zie je anderen opduiken. Karper en meerval, daar vis ik het meest op, hier in het park, maar ook in de Maas. Soms ga ik ook nachtvissen, dan zet je je tentje op en samen met vrienden blijf je aan de waterkant. Dat is machtig.”

Damian is blij met de vangst van de dag en schat dat de karper die hij binnenhaalde rond de 5 kilogram weegt. “Mooi, maar niet spectaculair, zo geeft hij aan. Er zijn veel grotere karpers en ik heb ook al zwaardere exemplaren gevangen. Je bent toch altijd op zoek naar die éne uitzonderlijke vangst.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal