Vier kinderen in Oss omgekomen bij ongeval tussen trein en bakfiets

Print
Op een spoorwegovergang in Oss is donderdagochtend een bakfiets met daarin kinderen onder een trein gekomen. Daarbij zijn vier doden gevallen. Twee anderen raakten zwaargewond.

Even voor half negen werd de bakfiets door de trein gegrepen bij station Oss West. De slachtoffers zijn volgens de politie vier kinderen die in de bakfiets van een kinderdagverblijf zaten.

De kinderen kwamen van de voorschoolse opvang. De vrouw die de elektrische bakfiets bestuurde, kwam van een kinderdagverblijf en had net een of meer kinderen afgezet bij een school en was op weg naar een volgende school. Hevig ontdane ouders en medewerkers van het dagverblijf zijn daar opgevangen door agenten.

Zwaargewond
Een ander kind en een volwassene zijn zwaargewond geraakt. Op de Braakstraat in de Brabantse plaats zijn meerdere hulpdiensten aanwezig. Ook zijn er twee traumahelikopters geland. Om hulpdiensten goed te laten samenwerken, is de situatie opgeschaald naar Grip 2.

Ambulancepersoneel ontfermt zich over de slachtoffers. De brandweer heeft de omgeving afgezet met schermen. Over de toedracht van het ongeluk is nog niets bekend. Het gaat om een bewaakte overgang.


Foto: ANP

Zeer aangeslagen
De NS zegt zeer aangeslagen te zijn na het zware ongeluk. "We hebben verder nog geen details en worden op de hoogte gehouden door de politie. Dit is echt een vreselijk ongeval", aldus de woordvoerder van de NS. "Hoe erg, dit dramatische ongeluk in Oss", reageert NS-topman Roger van Boxtel op Twitter. "Onze gedachten zijn bij de slachtoffers, hun nabestaanden, bij de gewonden en bij de reizigers en onze collega’s die erbij waren. Wat een verdriet."
 

Bij het drama was een trein tussen Nijmegen en Den Bosch betrokken. Het treinverkeer ligt voorlopig stil. Op het traject worden bussen ingezet. Spoorbeheerder ProRail spreekt van een inktzwarte dag. "Dit is echt heel erg verschrikkelijk'', aldus een woordvoerder. ProRail start, zoals bij elk ongeval, een onderzoek. Topman Pier Eringa gaat zelf naar Oss vanwege het ongeval.

Knoop in maag
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) krijgt een 'knoop in mijn maag' door het nieuws over het dodelijke ongeluk. Dat laat ze op Twitter weten. Van Veldhoven, die onder meer over het spoor gaat, voegt eraan toe: "Uit de grond van mijn hart- heel erg veel sterkte aan alle betrokkenen."

Onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn onderweg naar Oss voor verkennend onderzoek naar het ongeval. Op basis van deze verkenning volgt later een besluit over een eventueel vervolg, aldus de raad.