Heerlen krijgt geen compensatie uit 'stroppenpot' van het Rijk

Print
Heerlen krijgt geen compensatie uit 'stroppenpot' van het Rijk

Afbeelding: ANP

Heerlen maakt geen aanspraak op geld uit de 'stroppenpot' van het Rijk voor tekorten in jeugdzorg en Wet maatschappelijke opvang (Wmo).

Volgens wethouder Jordy Clemens (SP, Jeugdzorg) heeft dit te maken met de gestelde norm: het tekort moet minimaal veertig euro per inwoner zijn. Heerlen komt met een tekort van 31 euro dus niet in aanmerking voor compensatie, net als bijvoorbeeld Sittard-Geleen.

Wel aanspraak
Toch neemt Heerlen daar volgens Clemens geen genoegen mee. "Wij vinden dat we daar als gemeente wel aanspraak op zouden moeten maken, zeker als je kijkt naar het totale tekort op het sociale domein. Daar hebben we het Rijk middels een brief ook op gewezen."

Tekort
Het tekort van de gemeente op Jeugdzorg alleen al is 13 miljoen euro. Alle gemeenten worstelen met tekorten op dit gebied. Eerder deze week werd bekend dat diverse Limburgse gemeenten als Maastricht en Roermond beroep doen op het landelijke 'stroppenfonds' voor Jeugdzorg en Wmo. Maastricht heeft 16,3 miljoen gevraagd, maar de kans dat dit bedrag volledig wordt gecompenseerd, is klein.