Wat heeft een Venlose taxidermist met een Chinees museum?

© Aleksander Plavevski / EPA

© Aleksander Plavevski / EPA

© Pinterest

© Heilan

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Brendan van den Beuken, video- en fotoredacteur van De Limburger, legt elke week een foto onder het vergrootglas. Hij zoekt naar het andere verhaal achter bijzondere of actuele foto’s. Hij beschrijft wat hij ziet wanneer hij langer naar een foto kijkt.

Brendan van den Beuken

Strakke marmeren vloer, mooi afgewerkt hout, ornamenten aan het plafond, het ziet er sjiek en duur uit. Met zijn handen op de rug kijkt een man rustig naar een paard. Een totaal vreemde setting. De paarden staan als hotelreceptionisten achter een balie. Alleen het belletje mis je nog.GelderlanderHij kijkt naar een Nederlands paard van het ras Gelderlander. In de beschrijving bij het paard staat dat het ras honderd jaar oud is en multifunctioneel. Het is een sterk werkpaard, maar ook bruikbaar als rijpaard dat een beetje kan springen. Wat is dit? Een paardenstal in Dubai? In het bijschrift van de foto staat dat het om een paardenmuseum in China gaat, maar volgens mij leven deze paarden nog.

ToerismeIk ga zoeken op het internet en vind bijzondere musea in China met in hun collecties van alles en nog wat: verloren liefdes, watermeloenen, kraanwater, bijen, diabolo’s… en inderdaad het paardenmuseum: The Museum of Horse Culture. Het museum ligt een halfuur rijden noordelijk van Shanghai en is opgericht door de China Heilan Group, een van de grootste kledingfabrikanten van China. De Heilan Group wilde ook naar de toeristenindustrie uitbreiden en dit museum leek hen wel een leuke opstap. De Heilan Ruiterclub runt het museum, maar geeft ook rijlessen en organiseert demonstraties en wedstrijden. Er werken meer dan honderd mensen, van poepscheppers en rijinstructeurs tot dierenartsen.

TaxidermistIn het museum is van alles te zien over paarden, stambomen en attributen, maar dus ook levende paarden. Op de eerste verdieping staan 47 paarden van zeldzame rassen tentoongesteld. Per dag staan deze paarden vier uur in het museum en dan worden ze gewisseld. De rest van de tijd staan ze in de stal of buiten in de wei. Bij de ingang van het museum staan ook twaalf levensgrote paarden: niet levend, maar opgezet. In 2015 kreeg de Venlose taxidermist Maurice Bouten de vraag uit China of hij twaalf paarden kon opzetten. Eerst dacht Bouten dat het een grap was, maar het bleek een serieuze opdracht. Vier Friezen en acht Andalusiërs gingen onder het mes en zijn per vliegtuig naar China getransporteerd.

Het blijft een vreemd idee dat je in een museum levende paarden kunt aaien. Al hoewel bij sommige rassen een bordje staat dat ze kunnen bijten. En het zal er iets minder fris ruiken dan in een doorsneemuseum.

>> Wilt u reageren? brendan.vandenbeuken@delimburger.nl

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal