Kroegcollege met Leonie Cornips en Lars Ickenroth bij Café Pelt

© iStock

Een biertje drinken en tegelijkertijd wat opsteken. Het Heerlense Café Pelt introduceert de zogenoemde ‘Kroegcolleges’, volgens het café ‘gewoon ouderwets klassikaal onderwijs in de kroeg met nieuwerwetse onderwerpen’.

Merel Visscher

Het Kroegcollege is een initiatief van poëziecollectief Panda. Op dinsdag 25 september trapt de eerste editie om 20:00 uur af met Leonie Cornips en Lars Ickenroth.

Heerlens NederlandsDe eerste is onderzoeker Taalvariatie aan het Meertens Instituut (KNAW) Amsterdam en Hoogleraar Taalcultuur in Limburg aan de Universiteit Maastricht. Zij is van huis uit taalkundige, sociolinguïst en onderzoekt kindertaalverwerving en nieuwe vormen van het Nederlands in Heerlens en Utrecht en Rotterdam. Als Hoogleraar bestudeert ze hoe mensen zich door taalgebruik met elkaar al dan niet identificeren.

Het Heerlens Nederlands is zeer sterk door het Limburgs beïnvloed en al ergens in de jaren twintig van de vorige eeuw ontstaan door migratie en mobiliteit vanwege de mijnindustrie.

Slaap en dromenLars Ickenroth is kunstenaar en curator. Hij studeerde Cultuurwetenschappen aan de Universiteit Maastricht en specialiseerde zich in kunstbeleid, - behoud en -beheer, toegespitst op collecties. In zijn eigen kunst onderzoekt Lars echter slaap en dromen. Hij verbindt daarbij elementen uit de psychologie, neurologie en schilder- en tekenkunst. In het college ‘Creativiteit, Dromen en Heerlen’ neemt hij de ‘kroegstudent’ mee in de wereld van de droom.

Om half tien wordt nagepraat aan de bar. Er is wel een waarschuwing van de organisatie voor alle kroegstudenten: alle behandelde stof tijdens Kroegcollege komt terug op het tentamen.