Woonruimte voor zevenhonderd arbeidsmigranten in Horst aan de Maas

Print
Woonruimte voor zevenhonderd arbeidsmigranten in Horst aan de Maas

Afbeelding: Otto Work Force

Horst - Driehonderd plekken waar buitenlandse werknemers van Van Dijk Groenteproducties kunnen wonen aan de Peelheideweg in America. En een gebouw met drie lagen voor vierhonderd arbeidsmigranten van Otto Work Force op een kavel van bedrijventerrein Greenport Venlo die formeel bij de dorpskern Sevenum hoort.

Het Horster college van burgemeester en wethouders wil onder voorwaarden meewerken aan beide initiatieven voor grootschalige huisvesting van buitenlandse arbeidskrachten.

Tijdelijke voorzieningen
Het gaat om twee tijdelijke voorzieningen die voor tien jaar vergund worden. Maar volgens de Horsterse wethouders Birgit op de Laak en Bob Vostermans is momenteel nog niet duidelijk wanneer de zevenhonderd bedden voor buitenlandse werknemers daadwerkelijk in hun gemeente staan.

De initiatiefnemers moeten allebei nog hun vergunningen aanvragen, maar ze hebben van de gemeente nu in elk geval te horen gekregen dat die onder voorwaarden wil meewerken. 

Toezicht
Onder meer 24 uur, 7 dagen in de week toezicht op de terreinen zijn een 'must' voor het Horster college, dat nu voorlopig even veel initiatieven van andere ondernemers in de ijskast zet. "We krijgen hier elke week wel een aanvraag van een ondernemer die buitenlandse werknemers ergens in een pand wil huisvesten, vaak in een dorpskern", zegt Vostermans. "Er ligt nu zeker een 25-tal van dit soort plannen bij ons op tafel. Maar nu we in principe gaan voor deze twee grootschalige opvangmogelijkheden voor arbeidsmigranten, hebben we een stop gezet op al die andere plannen."

Leefbaarheid
De mensen die straks op de beide grote voorzieningen gaan wonen, komen volgens wethouder Op de Laak vooral naar Nederland om te werken. Die veroorzaken weliswaar geen overlast als ze in een huis in één van de dorpskernen wonen, maar ze zullen ook niet veel bijdragen aan de leefbaarheid van zo'n dorp. "Ze komen hier een half jaartje om te werken en zijn niet van plan om te integreren. Deze mensen zijn er beter bij gebaat als ze vlak bij hun werk wonen."

In het geval van Van Dijck Groenteproducties in America gaat het daarom ook om eigen werknemers die gehuisvest gaan worden op de plek waar ooit een proefstation voor champignons heeft gestaan. Otto Work Force bouwt de voorziening op Greenport Venlo, vlak bij de bedrijven waar de bewoners van het gebouw ook zullen werken.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen