Roermond wil meer agenten vanwege Designer Outlet

Print
Roermond wil meer agenten vanwege Designer Outlet

Foto ter illustratie. Afbeelding: Archief ANP

De druk op de Roermondse politie is zo groot dat een herverdeling van de sterkte in Limburg dringend nodig is. Die boodschap gaat burgemeester Donders op instigatie van de raad overbrengen op Maastrichts burgemeester Annemarie Penn-te Strake, in haar hoedanigheid als regiobeheerder van de Limburgse politie.

De raad besprak donderdagavond het concept van de brief. Daarmee reageert Roermond op het beleidsplan 2019 van de Limburgse politie, waarin de capaciteit voor de bisschopsstad hetzelfde blijft.

Lees ook: Roermond jaagt op zakkenroller

Mobiel banditisme
Donders wijst er in de brief op dat Roermond met zijn Designer Outlet grote aantallen bezoekers trekt en dat worden er in de toekomst alleen maar meer.  Dat maakt de stad aantrekkelijk voor rondtrekkende bendes zakkenrollers en winkeldieven, het zogeheten mobiel banditisme. "Dagelijks ervaar ik de effecten van die grensoverschrijdende criminaliteit”, schrijft Donders. Ze wijst erop dat ondanks de toenemende bezoekersstromen "de politiesterkte nog altijd op het niveau van ruim twintig jaar geleden zit”.

Beleidsplan
Roermond mist het onderwerp ‘retail’ in het beleidsplan, terwijl andere economische factoren wel worden meegewogen bij de verdeling van politiecapaciteit,  aldus de brief.  Donders wil dat ook rekening wordt gehouden met massa’s kooppubliek.

Sensing
De VVD en LVR zeiden donderdagavond te vrezen dat de situatie alleen maar nijpender wordt, nu Roermond landelijk proefgemeente is voor een  experiment met de aanpak van mobiel banditisme middels sensing, het verzamelen van gegevens (kentekens bijvoorbeeld)  via camera’s. Analyse van die gegevens brengt potentiële daders eerder in beeld.  Die analyse gebeurt op de Technische Universiteit in Eindhoven, die in deze pilot samenwerkt met de (landelijke) politie.

Sodom en Gomorra
VVD en LVR zijn bang dat de proef nog meer van de Roermondse politie vergt. "Door wie wordt die pilot uitgevoerd en wat blijft er liggen”, aldus Bert Achten van de LVR. "In de landelijke media wordt het beeld geschetst alsof het Sodom en Gomorra is in de outlet.” De fractie Denk had moeite met de proef omdat bepaalde doelgroepen zouden worden gestigmatiseerd.

Aangezien de burgemeester afwezig was komt de proef - waarover De Limburger in juli berichtte en die deze week landelijk in het nieuws kwam - op een nader tijdstip aan de orde.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje